Na 150 ml sosu
Ogrzewanie produktów do temperatury pokojowej: ok. 60 minut
Przygotowanie: 15 minut
Domowy majonez – składniki:
- pół łyżeczki cukru
- jedno żółtko
- łyżeczka musztardy dijon
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka soku z cytryny
- 100 ml oleju o neutralnym smaku
- szczypta świeżo mielonego czarnego lub białego pieprzu
Jak zrobić domowy majonez:
1. Wszystkie składniki na domowy majonez powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej sos może się zwarzyć. Dlatego produkty z lodówki wyjmujemy na godzinę przed robieniem sosu.
2. Do miseczki przekładamy żółtko i ucieramy je z cukrem za pomocą rózgi lub mieszadła w kształcie sprężyny.
3. Dodajemy musztardę, sok z cytryny oraz sól i cały czas ucierając, dolewamy cienką strużką olej.
4. Całość doprawiamy ulubionym pieprzem.
5. Majonez przekładamy do miseczki (wyjdzie go ok. 150 ml). Przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by folia stykała się na całej powierzchni z majonezem, odcinając w ten sposób dostęp powietrza. Wtedy domowy majonez bez konserwantów przechowywany w lodówce nie rozwarstwi się i nie popsuje nawet przez 4 dni.
Przepis na domowy majonez – sprawdzone porady:
- Do majonezu z żółtek najlepiej użyć oleju rzepakowego, z pestek winogron, słonecznikowego. Zbyt wyrazista oliwa mogłaby zdominować smak sosu. Ale z nią także się uda!
- Jeśli majonez się zwarzy, to uratujemy go, wlewając do sosu łyżkę gorącej wody. Jeżeli to nie pomoże, musimy majonez przygotować od nowa i na koniec powoli dolać do niego zwarzony sos, cały czas mieszając.
- Domowy majonez jest podstawą wielu sosów. Możemy do niego dodać np. posiekany świeży estragon i szalotkę, wtedy otrzymamy uproszczoną wersję sosu berneńskiego, używanego do pieczonych mięs, albo dorzucić pokrojone pikle i szczypiorek, żeby zrobić sos tatarski. Warto też dodać do niego chrzan, czosnek albo keczup.
Stróżka to kobieta, która pilnuje żeby nie polał się strugą...
Struga, myśli wariata, a pali głupa.
Sam(a) sobie olej. Od 25 lat daję 1/2 łyżeczki cukru i soli. Ale bez pieprzenia. Danie można spieprzyć.
Od strugi. Strug to narzędzie stolarskie. Popularnie zwane heblem, z języka niemieckiego.