Na 150 ml sosu
Ogrzewanie produktów do temperatury pokojowej: ok. 60 minut
Przygotowanie: 15 minut

Domowy majonez – składniki:

  • pół łyżeczki cukru  
  • jedno żółtko 
  • łyżeczka musztardy dijon 
  • pół łyżeczki soli 
  • łyżeczka soku z cytryny  
  • 100 ml oleju o neutralnym smaku
  • szczypta świeżo mielonego czarnego lub białego pieprzu  

Jak zrobić domowy majonez:

1. Wszystkie składniki na domowy majonez powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej sos może się zwarzyć. Dlatego produkty z lodówki wyjmujemy na godzinę przed robieniem sosu.

2. Do miseczki przekładamy żółtko i ucieramy je z cukrem za pomocą rózgi lub mieszadła w kształcie sprężyny.

3. Dodajemy musztardę, sok z cytryny oraz sól i cały czas ucierając, dolewamy cienką strużką olej. 

4. Całość doprawiamy ulubionym pieprzem.

5. Majonez przekładamy do miseczki (wyjdzie go ok. 150 ml). Przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by folia stykała się na całej powierzchni z majonezem, odcinając w ten sposób dostęp powietrza. Wtedy domowy majonez bez konserwantów przechowywany w lodówce nie rozwarstwi się i nie popsuje nawet przez 4 dni.

Przepis na domowy majonez – sprawdzone porady: 

  • Do majonezu z żółtek najlepiej użyć oleju rzepakowego, z pestek winogron, słonecznikowego. Zbyt wyrazista oliwa mogłaby zdominować smak sosu. Ale z nią także się uda! 
  • Jeśli majonez się zwarzy, to uratujemy go, wlewając do sosu łyżkę gorącej wody. Jeżeli to nie pomoże, musimy majonez przygotować od nowa i na koniec powoli dolać do niego zwarzony sos, cały czas mieszając. 
  • Domowy majonez jest podstawą wielu sosów. Możemy do niego dodać np. posiekany świeży estragon i szalotkę, wtedy otrzymamy uproszczoną wersję sosu berneńskiego, używanego do pieczonych mięs, albo dorzucić pokrojone pikle i szczypiorek, żeby zrobić sos tatarski. Warto też dodać do niego chrzan, czosnek albo keczup.