Na ok. 400 ml majonezu
Przygotowanie: ok. 15 minut plus ogrzanie składników do temperatury pokojowej
Majonez na białkach – składniki:
- 2 białka
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- biały pieprz
- 300 ml oleju rzepakowego
- sok z cytryny lub ocet
Jak przygotować domowy majonez z białek:
1. Składniki domowe majonezu powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego na godzinę przed przygotowywaniem sosu wystawiamy na kuchenny blat wszystkie potrzebne składniki.
2. Białka (bez drobinek żółtek) przekładamy do wysokiego naczynia lub dzbanka blendera, łączymy z musztardą i ucieramy z cukrem, solą oraz pieprzem mikserem lub za pomocą blendera.
3. Następnie, nie przerywając ucierania, dolewamy cienką stróżką olej.
4. Gotowy sos doprawiamy na koniec solą, ewentualnie pieprzem i odrobiną soku z cytryny lub octu.
Przepis na majonez z białek ucierany blenderem – sprawdzone porady:
- Z podanych składników wyjdzie ok. 400 ml majonezu.
- Domowy majonez z białek możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. Warto go jednak przełożyć do pojemnika i przykryć folią spożywczą tak, żeby przylegała do sosu, wtedy majonez się nie utleni, czyli nie ściemnieje.
- Majonez z białek, tak samo jak domowy majonez z żółtek, warto dosmaczyć. Można do niego podczas ubijania dodać posiekane, świeże zioła – np. estragon, tymianek albo skórkę startą z cytryny.