Porcja na 3-3,5 litra zupy (na 700 ml zakwasu)
Przygotowanie: 15 minut plus 4-5 dni oczekiwania
Zakwas na żurek – składniki:
- 120 g żytniej mąki razowej (typ 720 lub 2000)
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 500-700 ml przegotowanej, letniej wody
Jak zrobić zakwas na żurek:
1. Naczynie na zakwas – kamionkę, słój lub butelkę – wyparzamy wrzątkiem i dokładnie osuszamy.
2. Do naczynia wsypujemy mąkę, dorzucamy zmiażdżone (nieobrane) ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dolewamy wodę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki czystą, wyparzoną łyżką.
3. Naczynie przykrywamy czystą, lnianą ściereczką, przewiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni (minimum na 2 dni – bo zakwas im dłużej stoi, tym jest kwaśniejszy; maksimum na 8 dni – jeżeli zakwas słabo fermentuje, niezbyt mocno pachnie i ma zbyt mało kwaskowy smak).
4. Codziennie mieszamy zakwas czystą łyżką.
5. Po tym czasie zlewamy płyn do wyparzonych butelek, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki, żeby zatrzymać proces fermentacji.
6. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce nawet do 3 tygodni. Z podanych składników powstanie taka ilość zakwasu, która starczy na 3-3,5 litra zupy.
Zakwas na żurek – sprawdzone porady:
- Jeśli spóźniliśmy się z nastawieniem zakwasu na żur przed Wielkanocą, nic straconego! Zakwas możemy przygotować nawet w 2 dni, musimy tylko dodać do jego składników starter przyspieszający proces fermentacji. Może to być np. skórka razowego chleba na zakwasie albo 2-3 łyżki soku z kiszonych ogórków.
- Jeżeli zamiast żurku, wolimy delikatniejszy w smaku biały barszcz, możemy nastawić domowy zakwas na tę właśnie zupę. Wtedy podstawowym składnikiem zakwasu będzie pełnoziarnista mąka pszenna, a nie mąka żytnia.
zaczynam zbierać
Chyba miało być "na kartkę". Poza tym kartki na jaja to chyba Donald wprowadził na razie tylko w USA, u nas na razie degustujemy wina Tuska...