Porcja na 3-3,5 litra zupy (na 700 ml zakwasu)
Przygotowanie: 15 minut plus 4-5 dni oczekiwania

Zakwas na żurek – składniki: 

  • 120 g żytniej mąki razowej (typ 720 lub 2000) 
  • 4-5 ząbków czosnku 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 500-700 ml przegotowanej, letniej wody 

Jak zrobić zakwas na żurek: 

1. Naczynie na zakwas – kamionkę, słój lub butelkę – wyparzamy wrzątkiem i dokładnie osuszamy.

2. Do naczynia wsypujemy mąkę, dorzucamy zmiażdżone (nieobrane) ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dolewamy wodę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki czystą, wyparzoną łyżką. 

3. Naczynie przykrywamy czystą, lnianą ściereczką, przewiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni (minimum na 2 dni – bo zakwas im dłużej stoi, tym jest kwaśniejszy; maksimum na 8 dni – jeżeli zakwas słabo fermentuje, niezbyt mocno pachnie i ma zbyt mało kwaskowy smak). 

4. Codziennie mieszamy zakwas czystą łyżką.

5. Po tym czasie zlewamy płyn do wyparzonych butelek, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki, żeby zatrzymać proces fermentacji. 

6. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce nawet do 3 tygodni. Z podanych składników powstanie taka ilość zakwasu, która starczy na 3-3,5 litra zupy.

Zakwas na żurek – sprawdzone porady:

  • Jeśli spóźniliśmy się z nastawieniem zakwasu na żur przed Wielkanocą, nic straconego! Zakwas możemy przygotować nawet w 2 dni, musimy tylko dodać do jego składników starter przyspieszający proces fermentacji. Może to być np. skórka razowego chleba na zakwasie albo 2-3 łyżki soku z kiszonych ogórków. 
  • Jeżeli zamiast żurku, wolimy delikatniejszy w smaku biały barszcz, możemy nastawić domowy zakwas na tę właśnie zupę. Wtedy podstawowym składnikiem zakwasu będzie pełnoziarnista mąka pszenna, a nie mąka żytnia.