Dla 4 osób (45-50 klusek)
Przygotowanie: 40 minut
Kluski śląskie – składniki:
- 1 kg ziemniaków
- skrobia ziemniaczana (ok. 200 g)
- sól
- jajko (opcjonalnie)
Jak zrobić kluski śląskie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy i dokładnie odparowujemy z nadmiaru wody, czyli stawiamy garnek na niewielkim ogniu, żeby kartofelki przeschły i stały się sypkie.
2. Kiedy ziemniaki nieco ostygną, przeciskamy je przez praskę lub mielimy przez sitko o średniej wielkości oczkach w maszynce do mięsa.
3. Zmielone ziemniaki przekładamy do miski o szerokim dnie (lub do niskiego rondla) i dokładnie uklepujemy.
4. Masę ziemniaczaną dzielimy na cztery równe części, rysując nożem na wierzchu uklepanych ziemniaków krzyżyk.* Tak wyznaczoną jedną ćwiartkę ziemniaków na chwilę przekładamy do drugiej miseczki, a miejsce po ziemniakach dokładnie wypełniamy skrobią ziemniaczaną, po czym dodajemy pozostałe ziemniaki i pół łyżeczki soli. Jeśli lubimy bardziej zwarte kluski, możemy dodać jajko (natomiast kluski śląskie bez jajka będą bardziej miękkie i delikatne).
5. Ze wszystkich składników zagniatamy dłońmi gładkie ciasto – gdyby ciasto okazało się zbyt wilgotne, dodajemy jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej i robimy z masy kulę.
6. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy równe kulki, w których kciukiem robimy niewielkie wgłębienie. Gotowe kluseczki układamy na oprószonej mąką stolnicy lub na tacy.
7. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy do wrzątku partiami porcje klusek, uważając, żeby się nie skleiły, następnie zmniejszamy ogień. Kluski śląskie gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia lub 4-5 minut, jeśli są z dodatkiem jajka. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ogrzany półmisek.
8. Kluski śląskie podajemy jako dodatek do mięsa lub osobne danie z rozmaitymi sosami.
Przepis na tradycyjne kluski śląskie – sprawdzone porady:
- *Metoda dzielenia masy ziemniaczanej na cztery części pozwala na przygotowanie pysznych klusek z każdej ilości ziemniaków bez konieczności odmierzania składników.
- Na kluski śląskie najlepiej wybrać mączyste ziemniaki typ C, które zawierają dużo skrobi, np. bryzę, grację, ibisa, melody, tajfuna.
- Najpopularniejszym zestawem obiadowym podanym z kluskami śląskimi jest oczywiście rolada i modra kapusta (czerwona kapusta zasmażana), ale kluski śląskie z dziurką możemy również serwować z sosem mięsnym, gulaszem, sosem grzybowym lub sosem pieczarkowym albo z duszonymi warzywami.
Duma musi ewidentnie rozpierać całą rodzinę po tym olśnieniu, skoro aż trzeba było popełnić taki komentarz.
Mąka kukurydziana to nie to samo co skrobia kukurydziana.
Powiedz, że żartujesz, proszę
skrobia kukurydziana i mąka kukurydziana to nie jest to samo!
i pozostałe posiłki...
i tak pół życia zmarnujesz w kuchni
Są trzy możliwości: gotujesz i tracisz życie w kuchni, kupujesz gotowe jedzenie i nie tracisz życia w kuchni, zatrudniasz kucharza i nie tracisz życia w kuchni, anie nie gotujesz ani nie masz kucharza ani nie tracisz życia w kuchni i umuerasz z głodu.
Albo przejdziesz na weganizm i w sześć minut zrobisz sałatkę z ośmiu warzyw, czyli sałata, pomidor, papryka, cukinia, pomidor suszony wyjęty z oleju lub avokado, soja w postaci tofu, fasolka lub groszek i kukurydza z puszki, opcjonalnie cebula, pieczarka... wszystko, na widok czego uśmiechniesz się w sklepie. :) A nawet odgrzany w beztłuszczowej frytkownicy czy na patelni warzywny kotlet, choć to wydłuży czas do kwadransa.
Lektyny, fityny, szczawiany. Smacznego
Akurat kuchnia slaska nalezy do kuchni w miare szybkich do przygotowania. Zadnego mozolnego lepienia pierogow, zawijania goloabkow itd. I tak te 40 minut moze byc dla ciebie duzo, ale klusek slaskich nie robi sie na codzien - to jedzenie na niedziele i robi sie w niedziele. Poza tym mozna je przeciez zamrozic.
Moja Slaska babcia nigdy nie zrobila wspomnianych golabkow, czy pierogow wlasnie dlatego, ze szkoda jej bylo czasu. Z ironia mowila - "dwie godziny roboty i 7 minut jedzenia".