Dla 4 osób (45-50 klusek)
Przygotowanie: 40 minut
Kluski śląskie – składniki:
- 1 kg ziemniaków
- skrobia ziemniaczana (ok. 200 g)
- sól
- jajko (opcjonalnie)
Jak zrobić kluski śląskie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy i dokładnie odparowujemy z nadmiaru wody, czyli stawiamy garnek na niewielkim ogniu, żeby kartofelki przeschły i stały się sypkie.
2. Kiedy ziemniaki nieco ostygną, przeciskamy je przez praskę lub mielimy przez sitko o średniej wielkości oczkach w maszynce do mięsa.
Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej
Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.
Duma musi ewidentnie rozpierać całą rodzinę po tym olśnieniu, skoro aż trzeba było popełnić taki komentarz.
Mąka kukurydziana to nie to samo co skrobia kukurydziana.
Powiedz, że żartujesz, proszę
skrobia kukurydziana i mąka kukurydziana to nie jest to samo!
i pozostałe posiłki...
i tak pół życia zmarnujesz w kuchni
Są trzy możliwości: gotujesz i tracisz życie w kuchni, kupujesz gotowe jedzenie i nie tracisz życia w kuchni, zatrudniasz kucharza i nie tracisz życia w kuchni, anie nie gotujesz ani nie masz kucharza ani nie tracisz życia w kuchni i umuerasz z głodu.
Albo przejdziesz na weganizm i w sześć minut zrobisz sałatkę z ośmiu warzyw, czyli sałata, pomidor, papryka, cukinia, pomidor suszony wyjęty z oleju lub avokado, soja w postaci tofu, fasolka lub groszek i kukurydza z puszki, opcjonalnie cebula, pieczarka... wszystko, na widok czego uśmiechniesz się w sklepie. :) A nawet odgrzany w beztłuszczowej frytkownicy czy na patelni warzywny kotlet, choć to wydłuży czas do kwadransa.
Lektyny, fityny, szczawiany. Smacznego
Akurat kuchnia slaska nalezy do kuchni w miare szybkich do przygotowania. Zadnego mozolnego lepienia pierogow, zawijania goloabkow itd. I tak te 40 minut moze byc dla ciebie duzo, ale klusek slaskich nie robi sie na codzien - to jedzenie na niedziele i robi sie w niedziele. Poza tym mozna je przeciez zamrozic.
Moja Slaska babcia nigdy nie zrobila wspomnianych golabkow, czy pierogow wlasnie dlatego, ze szkoda jej bylo czasu. Z ironia mowila - "dwie godziny roboty i 7 minut jedzenia".