Dla 4 osób (45-50 klusek)
Przygotowanie: 40 minut 

Kluski śląskie – składniki:

  • 1 kg ziemniaków 
  • skrobia ziemniaczana (ok. 200 g) 
  • sól 
  • jajko (opcjonalnie) 

Jak zrobić kluski śląskie: 

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy i dokładnie odparowujemy z nadmiaru wody, czyli stawiamy garnek na niewielkim ogniu, żeby kartofelki przeschły i stały się sypkie. 

2. Kiedy ziemniaki nieco ostygną, przeciskamy je przez praskę lub mielimy przez sitko o średniej wielkości oczkach w maszynce do mięsa.

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.