Dla 4 osób (45-50 klusek)
Przygotowanie: 40 minut 

Kluski śląskie – składniki:

  • 1 kg ziemniaków 
  • skrobia ziemniaczana (ok. 200 g) 
  • sól 
  • jajko (opcjonalnie) 

Jak zrobić kluski śląskie: 

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy i dokładnie odparowujemy z nadmiaru wody, czyli stawiamy garnek na niewielkim ogniu, żeby kartofelki przeschły i stały się sypkie. 

2. Kiedy ziemniaki nieco ostygną, przeciskamy je przez praskę lub mielimy przez sitko o średniej wielkości oczkach w maszynce do mięsa.

3. Zmielone ziemniaki przekładamy do miski o szerokim dnie (lub do niskiego rondla) i dokładnie uklepujemy. 

4. Masę ziemniaczaną dzielimy na cztery równe części, rysując nożem na wierzchu uklepanych ziemniaków krzyżyk.* Tak wyznaczoną jedną ćwiartkę ziemniaków na chwilę przekładamy do drugiej miseczki, a miejsce po ziemniakach dokładnie wypełniamy skrobią ziemniaczaną, po czym dodajemy pozostałe ziemniaki i pół łyżeczki soli. Jeśli lubimy bardziej zwarte kluski, możemy dodać jajko (natomiast kluski śląskie bez jajka będą bardziej miękkie i delikatne).

5. Ze wszystkich składników zagniatamy dłońmi gładkie ciasto – gdyby ciasto okazało się zbyt wilgotne, dodajemy jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej i robimy z masy kulę.

6. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy równe kulki, w których kciukiem robimy niewielkie wgłębienie. Gotowe kluseczki układamy na oprószonej mąką stolnicy lub na tacy. 

7. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy do wrzątku partiami porcje klusek, uważając, żeby się nie skleiły, następnie zmniejszamy ogień. Kluski śląskie gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia lub 4-5 minut, jeśli są z dodatkiem jajka. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ogrzany półmisek. 

8. Kluski śląskie podajemy jako dodatek do mięsa lub osobne danie z rozmaitymi sosami.

Przepis na tradycyjne kluski śląskie – sprawdzone porady: 

  • *Metoda dzielenia masy ziemniaczanej na cztery części pozwala na przygotowanie pysznych klusek z każdej ilości ziemniaków bez konieczności odmierzania składników.  
  • Na kluski śląskie najlepiej wybrać mączyste ziemniaki typ C, które zawierają dużo skrobi, np. bryzę, grację, ibisa, melody, tajfuna. 
  • Najpopularniejszym zestawem obiadowym podanym z kluskami śląskimi jest oczywiście rolada i modra kapusta (czerwona kapusta zasmażana), ale kluski śląskie z dziurką możemy również serwować z sosem mięsnym, gulaszem, sosem grzybowym lub sosem pieczarkowym albo z duszonymi warzywami.