Na 3 słoiczki
Przygotowanie: 25 minut

Pesto z bazylii – składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g lekko uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych lub włoskich
  • 100 g startego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy
  • 100 g startego sera pecorino romano
  • 2 doniczki bazylii

Jak zrobić pesto w domu:

1.Czosnek obieramy, przekładamy do moździerza lub blendera.

2. Dodajemy uprażone orzechy, oba sery, dużą garść ziół i łyżeczkę pieprzu. Ucieramy lub miksujemy na gładką masę.

3. Dalej ucierając lub miksując, wrzucamy stopniowo po garści ziół. Na końcu wlewamy oliwę i miksujemy, aż połączy się z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Uwaga: świeże pesto szybko brązowieje. Aby zapobiec dopływowi tlenu, domowy sos w słoiczkach zalewamy cienką warstwą oliwy. Powinien wytrzymać w lodówce do 2 tygodni.

Przepis Ewy Wagner pierwotnie ukazał się w Magazynie KUCHNIA 20.06.2022 r.