Na 3 słoiczki
Przygotowanie: 25 minut
Pesto z bazylii – składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 100 g lekko uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych lub włoskich
- 100 g startego parmezanu
- 5 łyżek oliwy
- 100 g startego sera pecorino romano
- 2 doniczki bazylii
Jak zrobić pesto w domu:
1.Czosnek obieramy, przekładamy do moździerza lub blendera.
2. Dodajemy uprażone orzechy, oba sery, dużą garść ziół i łyżeczkę pieprzu. Ucieramy lub miksujemy na gładką masę.
3. Dalej ucierając lub miksując, wrzucamy stopniowo po garści ziół. Na końcu wlewamy oliwę i miksujemy, aż połączy się z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem.
Uwaga: świeże pesto szybko brązowieje. Aby zapobiec dopływowi tlenu, domowy sos w słoiczkach zalewamy cienką warstwą oliwy. Powinien wytrzymać w lodówce do 2 tygodni.
Przepis Ewy Wagner pierwotnie ukazał się w Magazynie KUCHNIA 20.06.2022 r.