Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut

Guacamole – sos z awokado – składniki: 

  • czerwona cebula 
  • ząbek czosnek 
  • pomidor 
  • papryczka chilli
  • sok z limonki 
  • pół pęczka świeżej kolendry 
  • 2 duże dojrzałe awokado 
  • sól 
  • oliwa 

Jak zrobić guacamole: 

1. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski.

2. Pomidora nacinamy na czubku na krzyż, zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, owoc kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem.

3. Chilli płuczemy, osuszamy, kroimy na plasterki, przekładamy do miski. Jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw, wcześniej  oczyszczamy papryczkę z nasion.

4. Z limonki wyciskamy sok do drugiej miski. Owoc dobrze jest wcześniej poturlać kilka razy w tę i z powrotem po blacie, dociskając dłonią – dzięki temu zabiegowi wyciśniemy z niego więcej soku.

5. Gałązki kolendry płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy.

6. Awokado myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i przekładamy do miski z sokiem.

7. Awokado szybko rozgniatamy widelcem i od razu mieszamy z sokiem z limonki, żeby nie ściemniało, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, pomidora, chilli i kolendrę.

8. Wszystkie składniki gaucamole mieszamy, doprawiamy solą, polewamy oliwą, podajemy. 

Przepis na guacamole – sprawdzone porady: 

* Podstawą dobrego guacamole jest dojrzałe awokado. Jak je wybrać, by od razu nadawało się do jedzenia – najlepiej obejrzeć miejsce po szypułce. Jeśli jest ono jasnozielone, to znaczy, że owoc jest jeszcze niedojrzały, ciemnobrązowy punkt po szypułce wskazuje, że awokado jest już przejrzałe. Jeżeli miejsce po szypułce jest żółtobrązowe, awokado od razu nadaje się do jedzenia. Warto jednak wziąć je do ręki i sprawdzić, czy rzeczywiście jest miękkie i sprężyste. 

* Z czym jeść guacamole – sos z awokado to rodzaj pasty, w której macza się podgrzane kawałki tortilli, tacos lub chipsy kukurydziane nachos. Możemy ją także podawać na grzankach, wtedy warto ją dodatkowo udekorować plasterkami pomidora, cebulki i skropić dobrą oliwą. Możemy je też serwować jako dodatek do smażonych mięs, chilli con carne, fajitas albo jako dip do pociętych w słupki warzyw. Guacamole może również stać się smakowitym farszem do jajek na twardo, podawanych np. w Święta Wielkanocne.