Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 10 minut
Domowy hummus – składniki:
- puszka ciecierzycy (400 g) lub 250 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy
- 100 g jasnej pasty tahini
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- 100-120 ml zimnej wody lub wody z gotowania ciecierzycy
- sok z 1/2 cytryny
- sól
Do dekoracji:
- szczypta mielonego kuminu
- odrobina oliwy
- ziarenka sezamu
Jak zrobić hummus:
1. Ciecierzycę z puszki odsączamy na sicie i przekładamy do kielicha blendera lub do wysokiego naczynia, w którym będziemy miksować składniki na hummus.
2. Dodajemy pastę sezamową, oliwę, obrany czosnek i miksujemy pastę – zaczynamy od małych obrotów i stopniowo je zwiększamy.
3. Gdy pasta będzie już zmiksowana, dolewamy 100 ml zimnej wody, dalej miksujemy i w miarę potrzeby dolewamy kolejne łyżki wody – pasta powinna być aksamitna, kremowa i puszysta, wtedy łatwiej ją będzie rozsmarowywać.
4. Gotowy hummus doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny i przekładamy na talerz.
5. Hummus dekorujemy odrobiną oliwy, szczyptą kuminu i podprażonymi na suchej patelni ziarenkami sezamu. Jemy ze świeżym pieczywem lub z ulubionymi warzywami.
Przepis na domowy hummus z ciecierzycy – sprawdzone porady:
* Pasta tahini to smaczny dodatek do hummusu. Dlatego, jeśli nie mamy jej pod ręką, możemy do masy z ciecierzycy dorzucić pastę przyrządzoną z utartych w moździerzu lub blenderze 2 łyżek ziaren sezamu wymieszanych z 1/4 łyżeczki soli, łyżeczką oleju sezamowego oraz 50 ml wody. Warto jednak wiedzieć, że tahini to nie jest to składnik obowiązkowy. Pyszny hummus przygotujemy również bez sezamu, można wtedy dolać do pasty nieco więcej dobrej oliwy i dorzucić np. 2 ząbki czosnku.
* Oprócz klasycznego hummusu, na bazie ciecierzycy możemy przygotować smakowe hummusy, dodając do pasty np.: suszone pomidory, grillowaną paprykę, pieczonego buraka lub mało orzechowe. Warto też poeksperymentować z przyprawami – sprawdza się nie tylko kumin, ale biały pieprz, kwaskowy w smaku sumak albo orientalna mieszanka przypraw jaką jest za'atar.