Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Modra kapusta z boczkiem – składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 150 g wędzonego boczku
  • cebula
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • ocet winny do smaku

Jak zrobić modrą kapustę z boczkiem:

1. Kapustę czyścimy z uszkodzonych zewnętrznych liści. Kroimy na pół, wycinamy głąb, a połówki szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy posoloną wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Dokładnie odsączamy.

2. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na chrupko na suchej patelni.

3. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy tylko tak długo, aż się zeszkli. Dodajemy do osączonej kapusty, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.

Przepis na modrą kapustę – rada:

* Zamiast octu winnego możemy użyć soku z cytryny lub dodać na koniec do potrawy starte kwaśne jabłko.