Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Modra kapusta z boczkiem – składniki:
- 1 kg czerwonej kapusty
- 150 g wędzonego boczku
- cebula
- sól
- cukier
- pieprz
- ocet winny do smaku
Jak zrobić modrą kapustę z boczkiem:
1. Kapustę czyścimy z uszkodzonych zewnętrznych liści. Kroimy na pół, wycinamy głąb, a połówki szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy posoloną wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Dokładnie odsączamy.
2. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na chrupko na suchej patelni.
3. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy tylko tak długo, aż się zeszkli. Dodajemy do osączonej kapusty, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
Przepis na modrą kapustę – rada:
* Zamiast octu winnego możemy użyć soku z cytryny lub dodać na koniec do potrawy starte kwaśne jabłko.