Dla 3-4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut
Pasta jajeczna z awokado – składniki:
- 4 jajka
- awokado
- łyżeczka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- łyżka majonezu
- kilka gałązek natki pietruszki
Jak zrobić pastę jajeczną z awokado?
1. Jajka gotujemy na twardo, ale nie dłużej niż 8 minut od momentu zagotowania, bo żółtka brzydko ściemnieją.
2. Jajka studzimy w rondelku, zalewając je zimną wodą, następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski.
3. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, miąższ wyjmujemy za pomocą łyżki, kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało, mieszamy i przekładamy do miski z posiekanymi jajkami.
4. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dorzucamy do miseczki.
5. Do składników pasty jajecznej dodajemy majonez, mieszamy.
6. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
7. Pastę rozsmarowujemy na kromkach ulubionego pieczywa lub na chrupiących grzankach i dekorujemy natką.
Przepis na pasta jajeczną z awokado – sprawdzone porady:
* W tej paście jajecznej ważnym składnikiem są nie tylko świeże jajka (najlepiej, żeby były od szczęśliwych kurek), ale też awokado – powinno być dojrzałe i przyjemnie miękkie, ale sprężyste. Dlatego wybierając ten owoc w sklepie, zwróćmy uwagę na jego miękkość oraz szypułkę. Jeśli ogonek łatwo odszedł, a pod spodem znajduje się żółtobrązowe wgłębienie, to znak, że awokado jest dojrzałe. Jasnozielone miejsce po szypułce oznacza, że owoc jest niedojrzały. Z kolei kolor ciemnobrązowy świadczy o tym, że owoc jest przejrzały.
* Jeśli lubicie smak świeżej kolendry to dodajcie ją do pasty jajecznej zamiast natki pietruszki – świetnie komponuje się z awokado.
* Pasta jajeczna z awokado bez dodatku majonezu też świetnie smakuje. Zamiast niego dodajmy do przekąski łyżkę dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia (extra virgin), a wcześniej część awokado rozdrobnijmy widelcem, by pasta stała się bardziej jednolita.