Dla 3-4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut 

Pasta jajeczna z awokado – składniki:

  • 4 jajka 
  • awokado  
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • ząbek czosnku 
  • sól 
  • świeżo mielony czarny pieprz 
  • łyżka majonezu 
  • kilka gałązek natki pietruszki 

Jak zrobić pastę jajeczną z awokado? 

1. Jajka gotujemy na twardo, ale nie dłużej niż 8 minut od momentu zagotowania, bo żółtka brzydko ściemnieją.

2. Jajka studzimy w rondelku, zalewając je zimną wodą, następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. 

3. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, miąższ wyjmujemy za pomocą łyżki, kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało, mieszamy i przekładamy do miski z posiekanymi jajkami. 

4. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dorzucamy do miseczki.

5. Do składników pasty jajecznej dodajemy majonez, mieszamy.

6. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

7. Pastę rozsmarowujemy na kromkach ulubionego pieczywa lub na chrupiących grzankach i dekorujemy natką.

Przepis na pasta jajeczną z awokado – sprawdzone porady: 

* W tej paście jajecznej ważnym składnikiem są nie tylko świeże jajka (najlepiej, żeby były od szczęśliwych kurek), ale też awokado – powinno być dojrzałe i przyjemnie miękkie, ale sprężyste. Dlatego wybierając ten owoc w sklepie, zwróćmy uwagę na jego miękkość oraz szypułkę. Jeśli ogonek łatwo odszedł, a pod spodem znajduje się żółtobrązowe wgłębienie, to znak, że awokado jest dojrzałe. Jasnozielone miejsce po szypułce oznacza, że owoc jest niedojrzały. Z kolei kolor ciemnobrązowy świadczy o tym, że owoc jest przejrzały. 

* Jeśli lubicie smak świeżej kolendry to dodajcie ją do pasty jajecznej zamiast natki pietruszki – świetnie komponuje się z awokado. 

 * Pasta jajeczna z awokado bez dodatku majonezu też świetnie smakuje. Zamiast niego dodajmy do przekąski łyżkę dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia (extra virgin), a wcześniej część awokado rozdrobnijmy widelcem, by pasta stała się bardziej jednolita.