Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut plus gotowanie lub pieczenie ok. 60 minut
Tarte buraczki zasmażane – składniki:
- 1 kg buraków podobnej wielkości (najlepiej niezbyt dużych)
- 3 łyżki masła (ok. 45 g)
- płaska łyżka mąki pszennej
- łyżeczka soli
- cukier do smaku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić buraczki zasmażane:
1. Buraki szorujemy, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st., nastawionym na funkcję góra-dół. Buraki będą gotowe, gdy bez problemu wbijemy w nie nóż.
2. Upieczone buraki odwijamy z folii, studzimy i obieramy, kiedy są jeszcze ciepłe – wtedy skórka łatwo będzie z nich schodzić.
3. Buraki trzemy tak, jak lubimy – albo na tarce o grubych oczkach, albo na tarce o małych oczkach, albo na tarce ścierającej warzywa na mus.
4. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę i za pomocą rózgi lub sprężynki mieszamy powstającą zasmażkę tak długo, aż masło zacznie się pienić. Zmniejszamy ogień.
5. Do zasmażki dorzucamy starte buraczki, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i jeśli jest taka potrzeba także cukrem.
6. Na koniec dolewamy wodę – tyle, by nasza jarzynka miała odpowiednią konsystencję (nie za rzadką, ale też nie za gęstą - suchą), zagotowujemy, cały czas mieszając i wyłączamy palnik.
Napisz, jak ty robisz zasmażane buraczki!
Buraczki zasmażane – porady:
* Zasmażane buraczki znakomicie pasują do kotletów mielonych, kotletów jajecznych, zrazów, gulaszu lub bitek.
* Buraki wybrane na jarzynkę powinny być podobnej wielkości, wtedy upieką się lub ugotują wszystkie w tym samym czasie.
* Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, to buraki możemy ugotować, zamiast je piec. Ta metoda jest szybsza, ale ma tę wadę, że podczas gotowania warzywa tracą sok, a więc i nieco smak.
* Buraczki zasmażane można przygotować także z dodatkiem cebuli: jedną cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle, do masła dodajemy mąkę i dopiero wtedy robimy zasmażkę. Takie buraczki są bardziej wyraziste w smaku i ostrzejsze.
* Tarte buraczki na ciepło można też przygotować bez mąki – wystarczy doprawić je masłem (w wersji wegańskiej olejem), solą i sokiem z cytryny.
najlepiej zrezygnować z wszystkiego
Jeśli na kilogram buraków płaska łyżka mąki pszennej i cukier "do smaku'(czyli może z pół łyżeczki) to za dużo z powodu ewentualnej cukrzycy , to już lepiej od razu nakryć się białym prześcieradłem i podążać wolno w kierunku cmentarza,
Lepiej zrezygnować z napojów słodzonych , różnych ciasteczek wafelków itd, a zasmażane buraczki konsumować bez wyrzutów sumienia od czasu do czasu oczywiście.
Można też przyrządzać je z olejem/oliwą cytryną, solą , pieprzem , odrobiną cukru ( lub tartym jabłkiem) i też są pyszne
I śmietany
Można piec beż folii
Tylko po jakie licho piec? Chyba chodziło o to, żeby nie tracić wartości odżywczych podczas gotowania, ale przecież to zupełnie bez sensu. Aż tak dużo tego barwnika i witamin nie wypłynie. No to wystarczy sobie zjeść 10% więcej i wyjdzie na to samo.
No ale jak już przyjęto, że trzeba piec, to trzeba brnąć dalej w tę paranoję, a więc żeby buraki nie wyschły po wierzchu, trzeba je zawinąć w folię aluminiową.
No i jeszcze pieczenie 1 kg buraków w dużym piekarniku przez godzinę... A gdzie się podziało ekologiczne podejście i oszczędzanie energii? Lepiej w jakimś szybkowarze i pół godziny wystarczy, przy dużo mniejszej objętości do ogrzania. A jest jeszcze inne sposób, który zabiera jeszcze mniej energii, ale nie mam już energii, żeby go opisywać.
Ogólnie ten artykuł to głupotka niewarta czytania, bo nic tu przełomowego nie ma. Buraki z masłem? Większego banału nie ma.
U mnie to kwaśna śmietana, 18%.
A wtedy cytryna niepotrzebna.
A u mnie jogurt - bo zdrowiej i cytryna niepotrzebna