Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut plus gotowanie lub pieczenie ok. 60 minut 

Tarte buraczki zasmażane – składniki:

  • 1 kg buraków podobnej wielkości (najlepiej niezbyt dużych)
  • 3 łyżki masła (ok. 45 g)
  • płaska łyżka mąki pszennej 
  • łyżeczka soli 
  • cukier do smaku 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 

Jak zrobić buraczki zasmażane: 

1. Buraki szorujemy, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st., nastawionym na funkcję góra-dół. Buraki będą gotowe, gdy bez problemu wbijemy w nie nóż.  

2. Upieczone buraki odwijamy z folii, studzimy i obieramy, kiedy są jeszcze ciepłe – wtedy skórka łatwo będzie z nich schodzić. 

3. Buraki trzemy tak, jak lubimy – albo na tarce o grubych oczkach, albo na tarce o małych oczkach, albo na tarce ścierającej warzywa na mus.  

4. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę i za pomocą rózgi lub sprężynki mieszamy powstającą zasmażkę tak długo, aż masło zacznie się pienić. Zmniejszamy ogień. 

5. Do zasmażki dorzucamy starte buraczki, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i jeśli jest taka potrzeba także cukrem.  

6. Na koniec dolewamy wodę – tyle, by nasza jarzynka miała odpowiednią konsystencję (nie za rzadką, ale też nie za gęstą - suchą), zagotowujemy, cały czas mieszając i wyłączamy palnik.  

Napisz, jak ty robisz zasmażane buraczki!

Buraczki zasmażane – porady: 

* Zasmażane buraczki znakomicie pasują do kotletów mielonych, kotletów jajecznych, zrazów, gulaszu lub bitek.  

* Buraki wybrane na jarzynkę powinny być podobnej wielkości, wtedy upieką się lub ugotują wszystkie w tym samym czasie. 

* Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, to buraki możemy ugotować, zamiast je piec. Ta metoda jest szybsza, ale ma tę wadę, że podczas gotowania warzywa tracą sok, a więc i nieco smak.  

* Buraczki zasmażane można przygotować także z dodatkiem cebuli: jedną cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle, do masła dodajemy mąkę i dopiero wtedy robimy zasmażkę. Takie buraczki są bardziej wyraziste w smaku i ostrzejsze.  

* Tarte buraczki na ciepło można też przygotować bez mąki – wystarczy doprawić je masłem (w wersji wegańskiej olejem), solą i sokiem z cytryny.