Kiszona kapusta z marchewką

Kapusta kiszona
Kapusta kiszonaFot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Na duży kamionkowy garnek beczułkę 
Przygotowanie: 30 minut
Czas oczekiwania: minimum 7 dni

Kapusta kiszona – składniki:

  • 5 kg jędrnej, twardej kapusty
  • 500 g marchewki
  • 90-100 g soli niejodowanej (do przetworów)
  • łyżeczka kminku (opcjonalnie)

Jak zrobić kiszoną kapustę:

1. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Główkę szatkujemy.

2. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Warzywa mieszamy, przekładamy porcję do dużej miski, posypujemy częścią soli (opcjonalnie wymieszanej z kminkiem). Kładziemy kolejną warstwę kapusty z marchewką, solimy i tak dalej, aż skończą się składniki. Na koniec mocno ugniatamy – można drewnianym tłuczkiem, można rękami – aż kapusta puści sok. Odlewamy go do miseczki, ugniatamy dalej, odlewając nadmiar soku.

4. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do kamionkowego garnka, mocno dociskamy; wtedy wypłynie jeszcze więcej soku, dolewamy ten z miseczki, bo cała kapusta musi być przykryta sokiem.

5. Na wierzchu kładziemy talerzyk, obciążamy go czystym kamieniem, pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Następnego dnia zdejmujemy kamień i talerzyk, odgazowujemy kapustę, kilka razy przekłuwając ją, np. drewnianym widelcem, do samego dna garnka. Nakładamy talerzyk i kamień. Opisane czynności powtarzamy codziennie (a nawet dwa razy dziennie) przez tydzień. Po tym czasie kapusta będzie gotowa.

6. Przekładamy ją do wyparzonych słoików, zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Uwaga: na początku spod wieczek słoików może się wydostawać piana, warto więc trzymać słoiki np. na tacy.