Na słoik o poj. 750-800 ml
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 4-5 dni
Kiszone pomidory – składniki:
- ok. 400 g dojrzałych, ale niezbyt jeszcze miękkich pomidorków koktajlowych w różnych kolorach,
- 1-2 ząbki czosnku
- kawałek korzenia chrzanu (lub jeden niewielki chrzanowy liść)
- liść laurowy
- 1-2 baldachy kopru
- solanka zrobiona wg proporcji –1,5 łyżki soli na litr wody
Jak zrobić kiszone pomidorki koktajlowe:
1. W wyparzonym słoju układamy baldachy kopru, czosnek, kawałek chrzanu i listek laurowy.
2. Na to wykładamy ciasno pomidorki, starając się, żeby nie popękały.
3. Zalewamy solanką tak, żeby wszystkie były zanurzone i zakręcamy wyparzoną pokrywką.
4. Odstawiamy na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Pomidory kiszą się dość szybko, więc starajmy się nie przedłużać tego procesu i po wyznaczonym czasie przełóżmy je do lodówki. Tak samo robimy, jeżeli temperatura na zewnątrz jest wysoka (przekracza 25-26 stopni).
5. Po tym czasie pomidory są gotowe do jedzenia.
Przepis: Kaja Nowakowska
