Na 2 słoje o pojemności 900 ml lub 4 słoiki o pojemności 460 ml
Przygotowanie: ok. 60 minut

Pomidory w zalewie na zimę – składniki:

  • 3 kg małych pomidorów (czerwonych lub żółtych, mogą być także winogronowe)
  • 3 łyżki soli kuchennej do przetworów (niejodowanej)
  • 4 średniej wielkości liście laurowe
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • 4 spore ząbki czosnku
  • 4 średnie gałązki świeżej natki

Jak zrobić pomidory w zalewie na zimę:

1.Pomidory obieramy ze skórki (najlepiej naciąć ich czubki na krzyż, owoce sparzyć wrzątkiem i po minucie zdjęć skórki).

2. Gotujemy 2 litry wody z solą. 

3. Słoiki i pokrywki dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem.

4. Obrane ze skórki pomidory układamy w jeszcze ciepłych słoikach, do każdego wkładamy też przyprawy i zalewamy całość gorącą wodą z solą. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy.

5. Przestudzone słoiki wstawiamy do garnka z wodą sięgającą do 3/4 ich wysokości i gotujemy 20 minut na bardzo małym ogniu (woda nie powinna bulgotać). Wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i czekamy, aż ostygną.

6. Tak przygotowane pomidory poza sezonem świetnie zastępują te świeże. Możemy je dodawać do sałatek, do zupy do sosów i gulaszy.