Na 2 słoje o pojemności 900 ml lub 4 słoiki o pojemności 460 ml
Przygotowanie: ok. 60 minut
Pomidory w zalewie na zimę – składniki:
- 3 kg małych pomidorów (czerwonych lub żółtych, mogą być także winogronowe)
- 3 łyżki soli kuchennej do przetworów (niejodowanej)
- 4 średniej wielkości liście laurowe
- 4 gałązki świeżej bazylii
- 4 spore ząbki czosnku
- 4 średnie gałązki świeżej natki
Jak zrobić pomidory w zalewie na zimę:
1.Pomidory obieramy ze skórki (najlepiej naciąć ich czubki na krzyż, owoce sparzyć wrzątkiem i po minucie zdjęć skórki).
2. Gotujemy 2 litry wody z solą.
3. Słoiki i pokrywki dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem.
4. Obrane ze skórki pomidory układamy w jeszcze ciepłych słoikach, do każdego wkładamy też przyprawy i zalewamy całość gorącą wodą z solą. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy.
5. Przestudzone słoiki wstawiamy do garnka z wodą sięgającą do 3/4 ich wysokości i gotujemy 20 minut na bardzo małym ogniu (woda nie powinna bulgotać). Wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i czekamy, aż ostygną.
6. Tak przygotowane pomidory poza sezonem świetnie zastępują te świeże. Możemy je dodawać do sałatek, do zupy do sosów i gulaszy.

Taa, ja też nie przepadam za zagotowanymi/ zawekowanymi pomidorami.
Już lepiej zrobić od razu sos z pomidorów i zawekować