Pomidory w zalewie
Na 3 słoiki po 500 ml
Przygotowanie: 40 minut
Pomidory w zalewie – składniki:
- 1 i 1/2 kg małych dojrzałych pomidorów
- łyżka soli
- łyżeczka cukru
Jak zrobić pomidory w zalewie:
1. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy, napełniamy nimi wyparzone słoiki (dość ciasno upychamy).
2. Gotujemy litr wody z solą i cukrem, zalewamy pomidory (powinny być przykryte zalewą), zakręcamy.
3. Przestudzone wstawiamy do garnka z wodą sięgającą do 3/4 ich wysokości i gotujemy 20 minut na bardzo małym ogniu (woda nie powinna nawet bulgotać). Wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i studzimy. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
4. Tak przygotowane pomidory poza sezonem mogą zastępować świeże - możemy je dodawać do sałatek, mięsnych i warzywnych dań oraz do jarzynowych zup oraz sosów.
Pikle warzywne z miodem
Na słój o pojemności 1,5-2 litrów
Przygotowanie: 40 minut
Pikle warzywne z miodem – składniki:
- mały kalafior
- mała cukinia
- 2 czerwone papryki
- 3 marchewki
- 300 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej
Na zalewę:
- łyżeczka gorczycy
- łyżka soli kuchennej
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka cukru
- 2 szklanki białego octu winnego
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki miodu
Jak zrobić pikle warzywne z miodem:
1. Warzywa myjemy i kroimy (prócz fasolki): obrane marchewki na kawałki, cukinię i oczyszczone z ziaren papryki w plastry, kalafiora dzielimy na różyczki.
2. Wszystko razem wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 minut.
3. Robimy zalewę, zagotowując wszystkie jej składniki.
4. Odcedzone warzywa wkładamy do słoja i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 15 minut.
Sałatka warzywna z cukinią na zimę
Na 5 słoików po 500 ml
Przygotowanie: 50 minut
Sałatka warzywna na zimę – składniki:
- 1 kg cukinii
- 3 cebule
- 500 g marchewki
- 1 kg pomidorów (np. żółtych)
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka nasion kopru (opcjonalnie)
- pęczek bazylii
- 3 łyżeczki cukru
- sok z 2 cytryn
- sól
Jak zrobić sałatkę na zimę z cukinią, marchewką i pomidorami:
1. Cukinie myjemy, kroimy w drobną kostkę, minutę blanszujemy we wrzącej osolonej wodzie, wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, osączamy na sicie.
2. Cebule obieramy, kroimy w piórka, również gotujemy minutę (w tej samej wodzie), wyjmujemy, osączamy.
3. Marchewki czyścimy, kroimy w słupki, blanszujemy 2 minuty, osączamy.
4. Pomidory myjemy, nacięte na czubku owoce parzymy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórę, pomidory kroimy w ósemki.
5. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
6. Wszystkie warzywa mieszamy.
7. Do wyparzonych słoików wkładamy nasiona kopru (opcjonalnie), napełniamy warzywami. Dodajemy po 2-3 listki bazylii.
8. Do garnka wlewamy 750 ml wody, dodajemy cukier, sok z cytryny i płaską łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia.
9. Zalewamy warzywa w słoikach (do pełna). Mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut (w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku w temperaturze 90 st.