Pomidory w zalewie

Pomidory w zalewie do sałatki lub potraw jednogarnkowych
Pomidory w zalewie do sałatki lub potraw jednogarnkowychMarcin Urban

Na 3 słoiki po 500 ml
Przygotowanie: 40 minut

Pomidory w zalewie – składniki:

  • 1 i 1/2 kg małych dojrzałych pomidorów
  • łyżka soli
  • łyżeczka cukru

Jak zrobić pomidory w zalewie:

1. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy, napełniamy nimi wyparzone słoiki (dość ciasno upychamy).

2. Gotujemy litr wody z solą i cukrem, zalewamy pomidory (powinny być przykryte zalewą), zakręcamy.

3. Przestudzone wstawiamy do garnka z wodą sięgającą do 3/4 ich wysokości i gotujemy 20 minut na bardzo małym ogniu (woda nie powinna nawet bulgotać). Wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i studzimy. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

4. Tak przygotowane pomidory poza sezonem mogą zastępować świeże - możemy je dodawać do sałatek, mięsnych i warzywnych dań oraz do jarzynowych zup oraz sosów.

Pikle warzywne z miodem

Pikle z miodem
Pikle z miodemFot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Na słój o pojemności 1,5-2 litrów
Przygotowanie: 40 minut

Pikle warzywne z miodem – składniki:

  • mały kalafior
  • mała cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 3 marchewki
  • 300 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej

Na zalewę:

  • łyżeczka gorczycy
  • łyżka soli kuchennej
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki białego octu winnego
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu

Jak zrobić pikle warzywne z miodem:

1. Warzywa myjemy i kroimy (prócz fasolki): obrane marchewki na kawałki, cukinię i oczyszczone z ziaren papryki w plastry, kalafiora dzielimy na różyczki.

2. Wszystko razem wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 minut.

3. Robimy zalewę, zagotowując wszystkie jej składniki.

4. Odcedzone warzywa wkładamy do słoja i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 15 minut. 

Sałatka warzywna z cukinią na zimę

Sałatka z cukinii i pomidorów
Sałatka z cukinii i pomidorówFot. Shutterstock

Na 5 słoików po 500 ml
Przygotowanie: 50 minut

Sałatka warzywna na zimę – składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 3 cebule
  • 500 g marchewki
  • 1 kg pomidorów (np. żółtych)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka nasion kopru (opcjonalnie)
  • pęczek bazylii
  • 3 łyżeczki cukru
  • sok z 2 cytryn
  • sól

Jak zrobić sałatkę na zimę z cukinią, marchewką i pomidorami:

1. Cukinie myjemy, kroimy w drobną kostkę, minutę blanszujemy we wrzącej osolonej wodzie, wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, osączamy na sicie.

2. Cebule obieramy, kroimy w piórka, również gotujemy minutę (w tej samej wodzie), wyjmujemy, osączamy.

3. Marchewki czyścimy, kroimy w słupki, blanszujemy 2 minuty, osączamy.

4. Pomidory myjemy, nacięte na czubku owoce parzymy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórę, pomidory kroimy w ósemki.

5. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.

6. Wszystkie warzywa mieszamy.

7. Do wyparzonych słoików wkładamy nasiona kopru (opcjonalnie), napełniamy warzywami. Dodajemy po 2-3 listki bazylii.

8. Do garnka wlewamy 750 ml wody, dodajemy cukier, sok z cytryny i płaską łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia.

9. Zalewamy warzywa w słoikach (do pełna). Mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut (w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku w temperaturze 90 st.