Na 2 słoiki po 230 ml
Przygotowanie: 60 minut
Wiśnie kandyzowane – składniki:
- 500 g wiśni
- 200 g cukru
- łyżka soku z cytryny
Jak zrobić wiśnie kandyzowane:
1. Wiśnie myjemy, drylujemy, przekładamy do rondla, wlewamy 375 ml wody, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut – przez kwadrans bez mieszania. Zaczynamy mieszać w ciągu ostatnich 10 minut, aby wiśnie się nie przypaliły.
2. Gdy powstały syrop odparuje i zgęstnieje mniej więcej do konsystencji miodu, zdejmujemy garnek z ognia. Można dodać kropelkę olejku migdałowego, aby wiśnie nabrały leciutko pestkowego posmaku.
3. Owoce studzimy w syropie, przekładamy do słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Przepis na wiśnie kandyzowane – porady:
- Gotowe wiśnie warto pasteryzować – wtedy trzeba wlać do wysterylizowanych słoiczków jeszcze gorące owoce wraz z syropem, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać tyle wody, aby sięgała do 1/3 wysokości słoików, i gotować na małym ogniu (woda ma lekko mrugać) 10-15 minut. Pasteryzowane wiśnie można przechowywać w spiżarni, nie koniecznie w lodówce.
- Jeśli chcemy takie owoce dodać do ciasta, masy lub kremu, trzeba je wcześniej bardzo dokładnie osączyć z syropu.
