Na 8-10 słoików po 200 ml
Przygotowanie: ok. 90 minut plus po 15 minut przez dwa kolejne dni
Konfitura truskawkowa niskosłodzona – składniki:
- 2 kg truskawek
- 400 g cukru
- cytryna
Jak zrobić konfiturę truskawkową niskosłodzoną:
1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki. Owoce kroimy na kawałki. Przekładamy do rondla o grubym dnie, posypujemy cukrem, odstawiamy na godzinę.
2. Cytrynę myjemy, osuszamy, turlamy kilka razy, dociskając owoc do blatu – dzięki temu zabiegowi wyciśniemy więcej soku – wyciskamy sok, dodajemy do truskawek.
3. Tak przygotowane truskawki gotujemy w trzech turach przez trzy dni. Pierwszego dnia je zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, cały czas mieszając i usuwając powstająca pianę. Następnie wyłączamy ogień i pozostawiamy owoce do wystygnięcia.
4. Następnego dnia gotujemy konfiturę kolejne 15 minut i kolejnego znów 15 minut. Przekładamy konfiturę do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy wysterylizowanymi wieczkami i ustawiamy do góry dnem, żeby wytworzyła się próżnia i żeby dżemik można było długo przechowywać.
Przepis na konfiturę truskawkową niskosłodzoną – sprawdzone porady:
- Dżem/konfitura nie wymaga pasteryzowania, ważne tylko, żeby słoiki i zakrętki były dobrze wyparzone wrzątkiem lub wysterylizowane w piekarniku.
- W ten sam sposób możemy przygotować konfiturę poziomkową, wiśniową, z malin lub morelową.
2kg cukru na 2kg truskawek?!?
Dzieci w szkole powinny być uczone, że cukier to biała śmierć.
Tak samo jak bułki, chałki i wszystko z przetworzonej pszenicy.