Na 8-10 słoików po 200 ml
Przygotowanie: ok. 90 minut plus po 15 minut przez dwa kolejne dni

Konfitura truskawkowa niskosłodzona – składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 400 g cukru
  • cytryna

Jak zrobić konfiturę truskawkową niskosłodzoną:

1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki. Owoce kroimy na kawałki. Przekładamy do rondla o grubym dnie, posypujemy cukrem, odstawiamy na godzinę.

2. Cytrynę myjemy, osuszamy, turlamy kilka razy, dociskając owoc do blatu – dzięki temu zabiegowi wyciśniemy więcej soku – wyciskamy sok, dodajemy do truskawek.

3. Tak przygotowane truskawki gotujemy w trzech turach przez trzy dni. Pierwszego dnia je zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, cały czas mieszając i usuwając powstająca pianę. Następnie wyłączamy ogień i pozostawiamy owoce do wystygnięcia.

4. Następnego dnia gotujemy konfiturę kolejne 15 minut i kolejnego znów 15 minut. Przekładamy konfiturę do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy wysterylizowanymi wieczkami i ustawiamy do góry dnem, żeby wytworzyła się próżnia i żeby dżemik można było długo przechowywać.

Przepis na konfiturę truskawkową niskosłodzoną – sprawdzone porady:

  • Dżem/konfitura nie wymaga pasteryzowania, ważne tylko, żeby słoiki i zakrętki były dobrze wyparzone wrzątkiem lub wysterylizowane w piekarniku.
  • W ten sam sposób możemy przygotować konfiturę poziomkową, wiśniową, z malin lub morelową.