Na 4 słoiki o poj. 300 ml
Przygotowanie: ok. 60 minut plus 4-6 godzin oczekiwania
Konfitura truskawkowa z rabarbarem – składniki:
- 500 g rabarbaru
- 1 kg truskawek
- 400 g cukru
- cytryna
Jak zrobić konfiturę z truskawek i rabarbaru:
1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki. Owoce kroimy na kawałki.
2. Rabarbar płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z twardych włókien, łodygi kroimy na małe kawałki.
3. Owoce mieszamy i przekładamy do dużego rondla z grubym dnem, przesypując warstwy cukrem.
4. Cytrynę myjemy, osuszamy, turlamy kilka razy, dociskając owoc do blatu – dzięki temu zabiegowi wyciśniemy więcej soku. Skórkę cytryny ścieramy na ostrej tarce, przekładamy do miski z owocami, z cytryny wyciskamy sok, skrapiamy nim owoce i całość pozostawiamy na 4-6 godzin, żeby truskawki i rabarbar puściły sok i zmiękły.
5. Owoce zagotowujemy, zmniejszamy ogień, zdejmujemy stopniowo powstającą pianę, często mieszając, i gotujemy pół godziny lub nieco dłużej, żeby konfitura zgęstniała.
6. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy czystymi zakrętkami, słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia.
Przepis na konfiturę truskawkową z rabarbarem – sprawdzone porady:
- W podobny sposób możemy przygotować konfiturę rabarbarowo-truskawkową, musimy tylko zmienić proporcje owoców i użyć kilograma rabarbaru i pół kilograma truskawek.
- Rabarbar świetnie komponuje się również z jabłkami, śliwkami oraz pomarańczą.