Na 4 słoiki o poj. 300 ml
Przygotowanie: ok. 60 minut plus 4-6 godzin oczekiwania

Konfitura truskawkowa z rabarbarem – składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 1 kg truskawek
  • 400 g cukru
  • cytryna

Jak zrobić konfiturę z truskawek i rabarbaru:

1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki. Owoce kroimy na kawałki.

2. Rabarbar płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z twardych włókien, łodygi kroimy na małe kawałki.

3. Owoce mieszamy i przekładamy do dużego rondla z grubym dnem, przesypując warstwy cukrem.

4. Cytrynę myjemy, osuszamy, turlamy kilka razy, dociskając owoc do blatu – dzięki temu zabiegowi wyciśniemy więcej soku. Skórkę cytryny ścieramy na ostrej tarce, przekładamy do miski z owocami, z cytryny wyciskamy sok, skrapiamy nim owoce i całość pozostawiamy na 4-6 godzin, żeby truskawki i rabarbar puściły sok i zmiękły.

5. Owoce zagotowujemy, zmniejszamy ogień, zdejmujemy stopniowo powstającą pianę, często mieszając, i gotujemy pół godziny lub nieco dłużej, żeby konfitura zgęstniała.

6. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy czystymi zakrętkami, słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy  do wystygnięcia.

Przepis na konfiturę truskawkową z rabarbarem – sprawdzone porady:

  • W podobny sposób możemy przygotować konfiturę rabarbarowo-truskawkową, musimy tylko zmienić proporcje owoców i użyć kilograma rabarbaru i pół kilograma truskawek.
  • Rabarbar świetnie komponuje się również z jabłkami, śliwkami oraz pomarańczą.