Na 4-5 słoiczków o poj. 200 g
Przygotowanie: 4 godziny
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu – składniki:
- 1 kg truskawek
- ok. 10 dobrze rozwiniętych baldachów kwiatów bzu czarnego*
- 300 g cukru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
Jak zrobić dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu:
1. Baldachy wykładamy na papier i pozostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu (kwiaty pozostaną wtedy świeże), żeby wyszły z nich wszystkie owady.
2. W tym czasie truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, odszypułkowujemy, kroimy na 4 lub więcej kawałków (jeśli owoce są duże), przekładamy do rondla o grubym dnie, zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę, żeby owoce puściły sok.
3. Z baldachów delikatnie odcinamy wszystkie kwiatki tak, by pozostało jak najmniej zielonych łodyg, które są gorzkie. Robimy to nad miseczką, do której będą spadać odcięte kwiaty.
4. Garnek z truskawkami stawiamy na ogniu, dodajemy sok oraz otartą skórkę cytryny, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, po czym dodajemy kwiaty czarnego bzu i gotujemy, często mieszając 2-3 godziny, aż dżem zgęstnieje.**
5. Jeśli konsystencja dżemu jest już dla nas odpowiednia, zdejmujemy garnek z ognia i gorący dżem przekładamy do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.
6. Po nałożeniu dżemu brzegi słoików dokładnie oczyszczamy, słoiki mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, aż ostygną i przenosimy do spiżarni.
Przepis na dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu – sprawdzone porady:
*Kwiaty powinny być w pełni rozwinięte i pokryte żółtym pyłkiem (to on nadaje smak przetworom z czarnego bzu).
**Jeśli truskawki puściły dużo soku, to część możemy odlać, przelać do słoika, stawić do lodówki i wykorzystywać do przygotowywania napojów.