Truskawki na przetwory warto kupować wtedy, kiedy kilka dni z rzędu mieliśmy słoneczną pogodę. Wtedy owoce będą suche, słodkie i mało wodniste. Wybierajmy dojrzałe, nieuszkodzone owoce. Przed przetwarzaniem koniecznie je przejrzyjmy i odrzućmy truskawki nadpsute i z pleśnią!
Dżem truskawkowy na miodzie
Na 3-4 słoiki 200 ml
Przygotowanie: 60 minut plus oczekiwanie
Dżem truskawkowy na miodzie – składniki:
- 1 kg truskawek
- 250 g cukru
- 5 łyżek miodu
- cytryna
Jak zrobić dżem truskawkowy na miodzie:
1. Umyte, osuszone i odszypułkowane owoce przekładamy do rondla o grubym dnie, zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin, żeby puściły sok.
2. Po tym czasie owoce zagotowujemy, zdejmujemy pianę, gotujemy 10-15 minut, zdejmujemy z ognia, dodajemy miód oraz sok z cytryny.
3. Ponownie zagotowujemy i gotujemy, często mieszając, aż masa zgęstnieje.
4. Gotowy dżem przekładamy do czystych słoików, zakręcamy, a słoiki stawiamy do góry dnem, żeby ostygły.
Konfitura truskawkowa – przepis babci
Na 4-5 słoików 200 ml
Przygotowanie: 60 minut
Konfitura truskawkowa – przepis babci – składniki:
- 1 kg umytych i oczyszczonych truskawek
- (250 ml) wody
- 900 g cukru
Jak zrobić konfiturę truskawkową:
1. Umyte i oczyszczone owoce kroimy na połówki lub ćwiartki.
2. W dużym rondlu zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i cały czas mieszając, gotujemy syrop, aż stanie się klarowny oraz troszkę zgęstnieje (ok. 5 minut).
3. Do syropu wkładamy pokrojone owoce, stale mieszając, gotujemy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć, czyli 20-30 minut – czas gotowania zależy od zawartości wody w owocach. Konfitura będzie gotowa, gdy jej kropla upuszczona na zimny talerzyk nie rozleje się, a zastygnie. Wtedy zdejmujemy rondel z ognia.
4. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików, szybko zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia (krawędzie słoików możemy przed zamknięciem przetrzeć czystą wódką)*.
5. Zimne słoiki wynosimy do spiżarni.
* Jeśli dla pewności wolimy zapasteryzować konfitury, to duży garnek wyściełamy kilkakrotnie złożoną ściereczką, wkładamy słoiki tak, aby nie stykały się ze sobą; wlewamy tyle wody (gorącej, jeśli konfitura jest gorąca, jeśli słoiki ostygły, wlewamy wodę zimną), aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut. Słoiki pozostawiamy w garnku do czasu, aż woda całkiem wystygnie, potem przenosimy przetwory do spiżarni.
Gładki dżem truskawkowy z cukrem żelującym
Na 6 słoiczków 200 ml
Przygotowanie: 30 minut
Gładki dżem truskawkowy z cukrem żelującym – składniki:
- 1,5 kg truskawek
- 500 g cukru żelującego 3:1
Jak zrobić gładki dżem truskawkowy z cukrem żelującym:
1. Truskawki płuczemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki. Owoce przekładamy do płaskiego rondla i blendujemy mikserem.
2. Tak przygotowane truskawki zasypujemy cukrem, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając oraz usuwając powstającą pianę.
3. Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i w ten sposób studzimy.
Przepis na gładki dżemy truskawkowy z cukrem żelującym – sprawdzone porady:
- Dżem truskawkowy z dodatkiem cukru żelującego nie wymaga pasteryzowania, ponieważ produkt ten zawiera w sobie środki konserwujące.
- W ten sam sposób możemy przygotować dżem wiśniowy, morelowy, porzeczkowy lub malinowy – z tym że porzeczki i maliny warto wcześniej przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pesteczek.