Truskawki na przetwory warto kupować wtedy, kiedy kilka dni z rzędu mieliśmy słoneczną pogodę. Wtedy owoce będą suche, słodkie i mało wodniste. Wybierajmy dojrzałe, nieuszkodzone owoce. Przed przetwarzaniem koniecznie je przejrzyjmy i odrzućmy truskawki nadpsute i z pleśnią!

Dżem truskawkowy na miodzie

Konfitura truskawkowa z cukrem żelującym
Konfitura truskawkowa z cukrem żelującymFot. Shutterstock.com/Isantilli

Na 3-4 słoiki 200 ml
Przygotowanie: 60 minut plus oczekiwanie

Dżem truskawkowy na miodzie – składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 250 g cukru
  • 5 łyżek miodu
  • cytryna

Jak zrobić dżem truskawkowy na miodzie:

1. Umyte, osuszone i odszypułkowane owoce przekładamy do rondla o grubym dnie, zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin, żeby puściły sok.

2. Po tym czasie owoce zagotowujemy, zdejmujemy pianę, gotujemy 10-15 minut, zdejmujemy z ognia, dodajemy miód oraz sok z cytryny.

3. Ponownie zagotowujemy i gotujemy, często mieszając, aż masa zgęstnieje.

4. Gotowy dżem przekładamy do czystych słoików, zakręcamy, a słoiki stawiamy do góry dnem, żeby ostygły.

Konfitura truskawkowa – przepis babci

Konfitura truskawkowa
Konfitura truskawkowaFot. 123rf.com

Na 4-5 słoików 200 ml
Przygotowanie: 60 minut

Konfitura truskawkowa – przepis babci – składniki:

  • 1 kg umytych i oczyszczonych truskawek
  • (250 ml) wody
  • 900 g cukru

Jak zrobić konfiturę truskawkową:

1. Umyte i oczyszczone owoce kroimy na połówki lub ćwiartki.

2. W dużym rondlu zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i cały czas mieszając, gotujemy syrop, aż stanie się klarowny oraz troszkę zgęstnieje (ok. 5 minut).

3. Do syropu wkładamy pokrojone owoce, stale mieszając, gotujemy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć, czyli 20-30 minut – czas gotowania zależy od zawartości wody w owocach. Konfitura będzie gotowa, gdy jej kropla upuszczona na zimny talerzyk nie rozleje się, a zastygnie. Wtedy zdejmujemy rondel z ognia.

4. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików, szybko zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia (krawędzie słoików możemy przed zamknięciem przetrzeć czystą wódką)*.

5. Zimne słoiki wynosimy do spiżarni.

* Jeśli dla pewności wolimy zapasteryzować  konfitury, to duży garnek wyściełamy kilkakrotnie złożoną ściereczką, wkładamy słoiki tak, aby nie stykały się ze sobą; wlewamy tyle wody (gorącej, jeśli konfitura jest gorąca, jeśli słoiki ostygły, wlewamy wodę zimną), aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut. Słoiki pozostawiamy w garnku do czasu, aż woda całkiem wystygnie, potem przenosimy przetwory do spiżarni.

Gładki dżem truskawkowy z cukrem żelującym

Błyskawiczny dżem z truskawek
Błyskawiczny dżem z truskawekFot. 123rf.com

Na 6 słoiczków 200 ml
Przygotowanie: 30 minut

Gładki dżem truskawkowy z cukrem żelującym – składniki:

  • 1,5 kg truskawek
  • 500 g cukru żelującego 3:1

Jak zrobić gładki dżem truskawkowy z cukrem żelującym:

1. Truskawki płuczemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki. Owoce przekładamy do płaskiego rondla i blendujemy mikserem.

2. Tak przygotowane truskawki zasypujemy cukrem, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając oraz usuwając powstającą pianę.

3. Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i w ten sposób studzimy.

Przepis na gładki dżemy truskawkowy z cukrem żelującym – sprawdzone porady:

  • Dżem truskawkowy z dodatkiem cukru żelującego nie wymaga pasteryzowania, ponieważ produkt ten zawiera w sobie środki konserwujące.
  • W ten sam sposób możemy przygotować dżem wiśniowy, morelowy, porzeczkowy lub malinowy – z tym że porzeczki i maliny warto wcześniej przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pesteczek.