Na 3-4 butelki 0,4 l
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 3-4 dni

Syrop z kwiatów czarnego bzu – składniki:

  • 40-50 baldachów kwiatów
  • 3 cytryny
  • 1 kg cukru (jeśli ktoś lubi, może dodać go więcej*)
  • łyżeczka octu jabłkowego lub szczypta kwasku cytrynowego**

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu:

1. Kwiaty jak najdokładniej odcinamy od łodyżek (są dość gorzkie) i przekładamy do dużego słoika.

2. Cytryny myjemy, owoce kroimy w cienkie plastry i wkładamy do słoika z kwiatami.

3. W garnku zagotowujemy 2 litry wody, wsypujemy cukier, mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy ocet lub kwasek.

4. Otrzymanym syropem zalewamy kwiaty, cytrynę i mieszamy.

5. Studzimy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 3-4 dni.

6. Sok przelewamy przez gazę, rozlewamy do wyparzonych butelek albo słoików, zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.

* W dawnych przepisach proporcje wynosiły 1:1 - kilogram cukru na litr wody. Teraz możecie dodać go tyle, ile lubicie, ale nie mniej niż 200 g na litr wody, bo syrop się popsuje.
** Ocet lub kwasek sprawiają, że syrop jest bardziej trwały.