Na 3 słoiki o pojemności 200 ml
Przygotowanie: ok. 50 minut plus oczekiwanie
Dżem z rabarbaru – składniki:
- ok. 1,4 kg rabarbaru (przed oczyszczeniem)
- 500 g cukru (lub mniej)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić dżem z rabarbaru:
1. Z łodyg rabarbaru odcinamy liście i zdrewniałe końcówki. Rabarbar płuczemy, osuszamy. Oczyszczone łodygi kroimy na centymetrowe kawałki, przekładamy do rondla o grubym dnie. Dodajemy cukier oraz sok z cytryny, mieszamy i odstawiany na dwie godziny (a najlepiej na całą noc), żeby rabarbar puścił sok.
3. Następnego dnia rabarbar smażymy na średnim ogniu, dość często mieszając drewnianą łyżką, żeby dżem się nie przypalił i zgęstniał (30-40 minut).
4. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, aż wystygnie.*
5. Kiedy słoiki z dżemem ostygną, chowamy je w chłodne miejsce. Taki przetwór wytrzyma nawet rok.
- Dżem możemy też zapasteryzować: dno garnka wykładamy ściereczką lub ręcznikami papierowymi, gorące słoiki z dżemem wstawiamy do garnka, zalewamy gorącą wodą (żeby słoiki nie popękały) do wysokości 4/5 słoika, gotujemy 15 minut pod przykryciem. Słoiki pozostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia. Wycieramy i chowamy do spiżarni.
Sądzę, że po to, żeby od razu dobrze się smażył, bez dodawania wody. Nie wylewać!