Na 4 butelki po 500 ml
Przygotowanie: oczekiwanie 6 miesięcy

Nalewka z żurawiny – składniki:

  • 2 kg żurawiny
  • 1 l spirytusu nalewkowego (60-70%)
  • 150 g miodu lipowego
  • laska wanilii
  • 120 ml soku malinowego

Jak zrobić nalewkę z żurawiny:

1. Żurawinę wkładamy na noc do zamrażalnika, żeby straciła goryczkę, rozmrażamy.

2. Owoce myjemy, osączamy i przekładamy do słoja. Zalewamy spirytusem, szczelnie zakręcamy i zostawiamy na 4 tygodnie. Codziennie potrząsamy słojem.

3. Po tym czasie podgrzewamy niemal do wrzenia miód z 250 ml przegotowanej wody i laską wanilii, dodajemy sok malinowy, mieszamy i studzimy.

4. Wyjmujemy wanilię, sok z miodem wlewamy do słoja z żurawinami i spirytusem. Ponownie czekamy 4 tygodnie, co najmniej 2 razy w tygodniu potrząsając słojem, by przemieszać nalewkę.

5. Przez kolejny tydzień już nie mieszamy nalewki, a następnie zlewamy ją przez kilka warstwy gazy. Odstawiamy, a gdy osad opadnie, jeszcze raz filtrujemy przez bawełnianą watę.

6. Przefiltrowaną nalewkę przelewamy do butelek, odstawiamy na co najmniej 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce.