Na 4 butelki po 500 ml
Przygotowanie: oczekiwanie 6 miesięcy
Nalewka z żurawiny – składniki:
- 2 kg żurawiny
- 1 l spirytusu nalewkowego (60-70%)
- 150 g miodu lipowego
- laska wanilii
- 120 ml soku malinowego
Jak zrobić nalewkę z żurawiny:
1. Żurawinę wkładamy na noc do zamrażalnika, żeby straciła goryczkę, rozmrażamy.
2. Owoce myjemy, osączamy i przekładamy do słoja. Zalewamy spirytusem, szczelnie zakręcamy i zostawiamy na 4 tygodnie. Codziennie potrząsamy słojem.
3. Po tym czasie podgrzewamy niemal do wrzenia miód z 250 ml przegotowanej wody i laską wanilii, dodajemy sok malinowy, mieszamy i studzimy.
4. Wyjmujemy wanilię, sok z miodem wlewamy do słoja z żurawinami i spirytusem. Ponownie czekamy 4 tygodnie, co najmniej 2 razy w tygodniu potrząsając słojem, by przemieszać nalewkę.
5. Przez kolejny tydzień już nie mieszamy nalewki, a następnie zlewamy ją przez kilka warstwy gazy. Odstawiamy, a gdy osad opadnie, jeszcze raz filtrujemy przez bawełnianą watę.
6. Przefiltrowaną nalewkę przelewamy do butelek, odstawiamy na co najmniej 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce.
ps. niektóre przepisy podpowiadają, żeby owoce zmiksować. To bez sensu, bo mikser miażdży nasionka, co uwalnia goryczkę.
Jeśli masz rację (a tak wygląda), to ten cały przepis w powyższym artykule jest do niczego.
Dokładnie to samo pomyślałem. Wielkie oburzenie na saszetki ale zrobić sobie nalewkę to takie romantyczne. Można siedzieć z rodziną przy stole i raczyć się tym wspaniałym trunkiem. Kraj kato p o j e b ó w i alkoholików.