Na 400 ml syropu
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 24 godziny

Syrop z imbiru i cytryny – składniki:

  • 120 g imbiru
  • 3 cytryny
  • 2 kawałki kurkumy lub łyżeczka mielonej kurkumy
  • 300 g miodu np. akacjowego

Jak zrobić syrop imbirowy:

1. Imbir i kurkumę obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce (jeśli używamy suszonej kurkumy, mieszamy ją z imbirem).

2. Cytryny dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, a plasterki na drobne kawałki. Pestki usuwamy, żeby syrop nie zrobił się gorzki.

3. W wyparzonym słoiku układamy cienką warstwę pokrojonych cytryn, warstwę plasterków lub wiórki imbiru z kurkumą i zalewamy je odrobiną miodu. W ten sposób układamy na przemian resztę składników, aż do ich wyczerpania.

4. Zakręcamy słoik z nastawionym syropem i odstawiamy go do lodówki na 24 godziny, następnie odkręcamy go, dobrze mieszamy wszystkie składniki, zakręcamy i znów wstawiamy do lodówki.

5. Syrop jest gotowy do picia już po 24 godzinach. Pijemy go raz dziennie – jedną łyżkę profilaktycznie, a w czasie infekcji – łyżkę 2-3 razy dziennie.

Przepis na syrop z imbiru i cytryny – porady:

* Syrop z imbiru i cytryn można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, ale warto go przyrządzać co 2-3 tygodnie, żeby był zawsze świeży – wtedy zachowuje więcej swoich leczniczych właściwości.

* Syrop możemy dodawać do ciepłej wody lub do herbaty, jednak należy go dolewać dopiero wtedy, gdy temperatura napoju nie przekracza 40 st. C. Miód w wyższej temperaturze traci swoje prozdrowotne właściwości.