Przygotowanie: ok. 30 minut
Kwaszenie w temperaturze pokojowej: minimum 4-5 dni (najlepiej 2 tygodnie)
Kwaszone buraki – składniki:
- 1 kg niewielkich buraków
- 4 ząbki czosnku
- listek laurowy
- 3-5 ziarenek pieprzu
- kawałek laski cynamonu
Na zalewę:
- 1 litr przegotowanej wody
- łyżka soli do przetworów
Jak zrobić kiszone buraki:
1. Buraczki starannie myjemy i osuszamy, obieramy (najlepiej w rękawiczkach). Odcinamy stwardniałe końce i ogonki. Kroimy w grubą kostkę lub plastry.
2. Na dno dużego wcześniej wyparzonego słoja lub większej liczby małych słoików wkładamy przyprawy, a następnie buraki, dociskamy, żeby przyprawy nie wypłynęły na wierzch.
3. Wodę na zalewę zagotowujemy, solimy, odstawiamy do wystygnięcia, zalewamy buraczki tak, by były całkowicie przykryte, dociskamy je dla pewności słoiczkiem i przykrywamy czystą ściereczką lub zakręcamy nakrętką. Zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej – po 5-7 dniach buraki i sok z buraków są już gotowe, ale możemy je kisić do dwóch tygodni. Wtedy należy je przenieś w chłodne miejsce.
4. Powstałą kiszonkę wykorzystujemy do sałatek albo do barszczu, a sok do picia lub do zupy.
Przepis na kiszone buraki – sprawdzone rady:
* Warto pamiętać, że kiszonki należy jeść z umiarem, bo choć dobroczynnie wpływają na florę bakteryjną, mogą spowodować pasaż jelit. Z sokiem też trzeba uważać i nie przekraczać dziennej dawki 100 ml.
* Jedzenia kiszonych buraków powinny unikać osoby z dną moczanową i kamicą nerkową. Przeciwwskazaniem jest także reumatyzm. Natomiast cukrzycy mogą je jeść, ale raczej w niewielkich ilościach.
"Termin „pasaż jelitowy” odnosi się do tempa, z jakim treść pokarmowa przemieszcza się przez układ trawienny"
w tekście na dole jest "* Warto pamiętać, że kiszonki należy jeść z umiarem, bo choć dobroczynnie wpływają na florę bakteryjną, mogą spowodować pasaż jelit." może chodzi o to że przyspieszyć ? wiadomka, jak za szybko to niedobrze ...
ha ha ha - galaktyczne!