Przygotowanie: ok. 30 minut
Kwaszenie w temperaturze pokojowej: minimum 4-5 dni (najlepiej 2 tygodnie)

Kwaszone buraki – składniki:

  • 1 kg niewielkich buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 3-5 ziarenek pieprzu
  • kawałek laski cynamonu

Na zalewę:

  • 1 litr przegotowanej wody
  • łyżka soli do przetworów

Jak zrobić kiszone buraki:

1. Buraczki starannie myjemy i osuszamy, obieramy (najlepiej w rękawiczkach). Odcinamy stwardniałe końce i ogonki. Kroimy w grubą kostkę lub plastry.

2. Na dno dużego wcześniej wyparzonego słoja lub większej liczby małych słoików wkładamy przyprawy, a następnie buraki, dociskamy, żeby przyprawy nie wypłynęły na wierzch.

3. Wodę na zalewę zagotowujemy, solimy, odstawiamy do wystygnięcia, zalewamy buraczki tak, by były całkowicie przykryte, dociskamy je dla pewności słoiczkiem i przykrywamy czystą ściereczką lub zakręcamy nakrętką. Zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej – po 5-7 dniach buraki i sok z buraków są już gotowe, ale możemy je kisić do dwóch tygodni. Wtedy należy je przenieś w chłodne miejsce.

4. Powstałą kiszonkę wykorzystujemy do sałatek albo do barszczu, a sok do picia lub do zupy.

Przepis na kiszone buraki – sprawdzone rady:

* Warto pamiętać, że kiszonki należy jeść z umiarem, bo choć dobroczynnie wpływają na florę bakteryjną, mogą spowodować pasaż jelit. Z sokiem też trzeba uważać i nie przekraczać dziennej dawki 100 ml.

* Jedzenia kiszonych buraków powinny unikać osoby z dną moczanową i kamicą nerkową. Przeciwwskazaniem jest także reumatyzm. Natomiast cukrzycy mogą je jeść, ale raczej w niewielkich ilościach.