Marynaty na ok. 1,5-2 kg grzybów
Przygotowanie: 25 minut plus czyszczenie grzybów oraz pasteryzacja

I Marynata klasyczna (proporcja wody do octu 4:1)

  • 1 litr wody (lub 4 szklanki)
  • 250 ml octu 10% (lub 1 szklanka)
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżka soli plus do obgotowania grzybów
  • 8-10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • cebula – dodatek do obgotowywania grzybów

Jak zrobić grzyby w klasycznej marynacie:

1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy, duże sztuki kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem obranej cebuli ok. 5-7 minut (kurki i inne twarde grzyby ok. 10 minut), następnie odcedzamy na sicie.

2. Obgotowane grzyby (bez cebuli) przekładamy do wyparzonych słoiczków – słoiki wypełniamy do 3/4 ich wysokości.

3. Wodę i ocet przelewamy do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 5-7 minut.

4. Gorącą marynatą zalewamy grzyby, zakręcamy słoiki, odwracamy do góry dnem i pasteryzujemy pod kocykiem, aż wystygną.

5. Grzyby możemy też zapasteryzować, wstawiając gorące słoiki na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 110 st. albo do garnka wyłożonego ściereczką oraz napełnionego wodą do wysokości 2-3 cm poniżej zakrętek słoików, gotując słoiki z grzybami przez 20 minut.

Borowiki marynowane
Borowiki marynowaneFot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

II Marynata łagodna – słodka (proporcja 5:1)

  • 1,250 ml wody (lub 5 szklanek)
  • 250 ml octu (lub 1 szklanka)
  • 5-7 łyżek cukru
  • łyżka soli plus do obgotowania grzybów
  • 4 listki laurowe
  • 8-10 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka gorczycy

Jak zrobić grzyby w łagodnej marynacie:

1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy, duże sztuki kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 5-7 minut (kurki i inne twarde grzyby ok. 10 minut), następnie odcedzamy na sicie.

2. Obgotowane grzyby przekładamy do wyparzonych słoiczków – słoiki wypełniamy do 3/4 ich wysokości.

3. Wodę i ocet przelewamy do garnka, dodajemy przyprawy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 5-7 minut.

4. Gorącą marynatą zalewamy grzyby, zakręcamy słoiki, odwracamy do góry dnem i pasteryzujemy pod kocykiem, aż wystygną.

5. Grzyby możemy też zapasteryzować, wstawiając gorące słoiki na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 110 st. albo do garnka wyłożonego ściereczką oraz napełnionego wodą do wysokości 2-3 cm poniżej zakrętek słoików, gotując słoiki 20 minut.

Kurki marynowane
Kurki marynowaneFot. Shutterstock

III Marynata staropolska – kwaśna (proporcja 1:1)

  • 750 ml wody
  • 750 ml octu 10%
  • 1 i ½ łyżki soli
  • płaska łyżka cukru
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku

Jak zrobić grzyby w marynacie staropolskiej:

1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy, duże sztuki kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 5-7 minut (kurki i inne twarde grzyby ok. 10 minut), odcedzamy na sicie.

2. Obgotowane grzyby przekładamy do wyparzonych słoiczków – słoiki wypełniamy do 3/4 ich wysokości.

3. Wodę i ocet przelewamy do garnka, dodajemy obrane ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 5-7 minut.

4. Gorącą marynatą zalewamy grzyby, zakręcamy słoiki, odwracamy do góry dnem i pasteryzujemy pod kocykiem, aż wystygną.

5. Grzyby możemy też zapasteryzować, wstawiając gorące słoiki na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 110 st. albo do garnka wyłożonego ściereczką oraz napełnionego wodą do wysokości 2-3 cm poniżej zakrętek słoików, gotując je 20 minut.

Grzyby marynowane
Grzyby marynowaneFot. Shutterstock

IV Marynata miodowa – mocna (proporcja 3:1)

  • 750 ml wody (lub 3 szklanki)
  • 250 ml octu 10% (lub 1 szklanka)
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka soli plus do obgotowania grzybów
  • 8-10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • łyżeczka pieprzu
  • cebula – dodatek do obgotowywania grzybów

Jak zrobić grzyby w marynacie miodowej:

1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy, duże sztuki kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy wraz z obraną cebulą w osolonym wrzątku ok. 5-7 minut (kurki i inne twarde grzyby ok. 10 minut), odcedzamy na sicie.

2. Obgotowane grzyby (bez cebuli) przekładamy do wyparzonych słoiczków – słoiki wypełniamy do 3/4 ich wysokości.

3. Wodę i ocet przelewamy do garnka, dodajemy obrane ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 5-7 minut.

4. Gorącą marynatą zalewamy grzyby, zakręcamy słoiki, odwracamy do góry dnem i pasteryzujemy pod kocykiem, aż wystygną.

5. Grzyby możemy też zapasteryzować, wstawiając gorące słoiki na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 110 st. albo do garnka wyłożonego ściereczką oraz napełnionego wodą do wysokości 2-3 cm poniżej zakrętek słoików, gotując je 20 minut.

Grzyby marynowane
Grzyby marynowaneFot. Shutterstock