Na 8-9 słoiczków 200 ml
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 6 godzin i 2 godziny

Pieczone powidła śliwkowe – składniki:

  • 3 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • płaska łyżeczka soli kamiennej do przetworów (niejodowanej)
  • cukier (opcjonalnie)

Jak zrobić pieczone powidła:

1. Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki, owoce przekładamy do żeliwnego garnka z przykrywką (np. do gęsiarki).

2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 st. (funkcja góra-dół), owoce posypujemy solą, mieszamy).

3. Garnek przykrywamy i wstawiamy do pieca na 6 godzin. W tym czasie możemy raz lub dwa przemieszać śliwki, ale nie jest to konieczne.

4. Upieczone śliwki zostawiamy na noc w piekarniku, a następnego dnia znów włączamy piec i dopiekamy powidła w otwartym naczyniu, aż zgęstnieją tak, jak lubimy, czyli ok. 2 godzin.

5. Gotowe powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy czystymi zakrętkami, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przepis na pieczone powidła – sprawdzone porady:

* Powidła można oczywiście posłodzić, ale te tradycyjne nie są zbyt słodkie, więc najlepiej dodać do nich nie więcej niż 100 g cukru na 1 kg owoców.

* Smak powideł możemy podkręcić, dodając do nich rozmaite dodatki, np. cynamon, prawdziwą wanilię albo kakao.

* Jeżeli nie lubicie skórek, możecie przed przełożeniem do słoików zblendować powidła, ale tak naprawdę podczas długiego pieczenia się rozpadają, a skórka robi się mięciutka, więc wcale nie jest wyczuwalna.