Na 8-9 słoiczków 200 ml
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 6 godzin i 2 godziny
Pieczone powidła śliwkowe – składniki:
- 3 kg dojrzałych śliwek węgierek
- płaska łyżeczka soli kamiennej do przetworów (niejodowanej)
- cukier (opcjonalnie)
Jak zrobić pieczone powidła:
1. Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki, owoce przekładamy do żeliwnego garnka z przykrywką (np. do gęsiarki).
2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 st. (funkcja góra-dół), owoce posypujemy solą, mieszamy).
3. Garnek przykrywamy i wstawiamy do pieca na 6 godzin. W tym czasie możemy raz lub dwa przemieszać śliwki, ale nie jest to konieczne.
4. Upieczone śliwki zostawiamy na noc w piekarniku, a następnego dnia znów włączamy piec i dopiekamy powidła w otwartym naczyniu, aż zgęstnieją tak, jak lubimy, czyli ok. 2 godzin.
5. Gotowe powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy czystymi zakrętkami, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przepis na pieczone powidła – sprawdzone porady:
* Powidła można oczywiście posłodzić, ale te tradycyjne nie są zbyt słodkie, więc najlepiej dodać do nich nie więcej niż 100 g cukru na 1 kg owoców.
* Smak powideł możemy podkręcić, dodając do nich rozmaite dodatki, np. cynamon, prawdziwą wanilię albo kakao.
* Jeżeli nie lubicie skórek, możecie przed przełożeniem do słoików zblendować powidła, ale tak naprawdę podczas długiego pieczenia się rozpadają, a skórka robi się mięciutka, więc wcale nie jest wyczuwalna.
Rachunek za prąd zniweczyłby moją radość z powideł.
No cóż, wszystko co dobre, ma swoją cenę.
A, małe uzupełnienie. Te trzy dni to nie 24/h ma się rozumieć :-) Pieczemy, wyłączamy, zostawiamy w piekarniku do następnego dnia i tak przez kolejne dwa dni. . :-)
Co za różnica, czy 2kW będzie ciągnąć piekarnik, czy płyta indukcyjna ;-)
Gotować można na gazie, piekarniki gazowe chyba znikają.
Indukcja daje dobrą kontrolę temperatury, ale porównanie: 3x24 godz. i 4+2 jest jednoznaczne.
Trzeba to sprawdzić !
A rosół też? Taki z mikrofali pewnie jest mniam.
To był chyba żart.