Wiejska sałatka grecka – składniki:

  • 3 pomidory
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • zielona papryka
  • 200 g (15 sztuk) czarnych oliwek
  • 180 g sera feta
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Jak zrobić sałatkę grecką – horiatiki:

  1. Umyte pomidory kroimy w grubą kostkę, a obrany ogórek w półplasterki. Przekładamy do miski.
  2. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku 5 mm, dorzucamy do sałatki wraz z oliwkami.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i dodajemy do sałatki.
  4. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrapiamy oliwą i octem winnym, a na końcu dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.


Przepis: Teo Vafidis