Na 4 porcje
Przygotowanie: 45 minut

Pieczone młode ziemniaki z rzodkiewkami i szparagami – składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 garście rukoli
  • 4 gałązki koperku

Dodatki:

  • łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić pieczone młode ziemniaki z rzodkiewkami i szparagami:

1. Ziemniaki szorujemy, gotujemy 8-10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy (jeśli są duże, kroimy je na pół).

2. Rzodkiewki czyścimy, kroimy na pół (mniejsze zostawiamy w całości).

3. Szparagi myjemy i łamiemy na kawałki długości 4 cm.

4. Ziemniaki układamy na blaszce, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy miód i olej, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st., pieczemy 30 minut.

5. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy rzodkiewki i szparagi. Przed podaniem mieszamy z rukolą i koperkiem.

Rada: ziemniaki dodatkowo możemy posypać zmielonym pieprzem syczuańskim, tymiankiem lub indyjską przyprawą zwaną adżwan.

Przepis i zdjęcie: Dominika Wójciak