Na 4 porcje
Przygotowanie: 45 minut
Pieczone młode ziemniaki z rzodkiewkami i szparagami – składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- 2 pęczki rzodkiewki
- pęczek zielonych szparagów
- 4 garście rukoli
- 4 gałązki koperku
Dodatki:
- łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- sól
- pieprz
Jak zrobić pieczone młode ziemniaki z rzodkiewkami i szparagami:
1. Ziemniaki szorujemy, gotujemy 8-10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy (jeśli są duże, kroimy je na pół).
2. Rzodkiewki czyścimy, kroimy na pół (mniejsze zostawiamy w całości).
3. Szparagi myjemy i łamiemy na kawałki długości 4 cm.
4. Ziemniaki układamy na blaszce, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy miód i olej, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st., pieczemy 30 minut.
5. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy rzodkiewki i szparagi. Przed podaniem mieszamy z rukolą i koperkiem.
Rada: ziemniaki dodatkowo możemy posypać zmielonym pieprzem syczuańskim, tymiankiem lub indyjską przyprawą zwaną adżwan.
Przepis i zdjęcie: Dominika Wójciak
Syczuański bo to z Syczów niedaleko Siemiatycz. Taki sos z buraka.