Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pieczony kalafior – składniki:

  • kalafior
  • cebula
  • oliwa

Do posypania:

  • listki mięty
  • natka pietruszki
  • 1/2 granatu
  • łyżeczka mielonego kminu
  • 1 i 1/2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • sól

Jak zrobić sałatkę z pieczonym kalafiorem:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. (termoobieg). Na blasze rozkładamy papier do pieczenia.

2. 1/3 kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach, resztę kalafiora dzielimy na małe różyczki.

3. Cebulę siekamy, łączymy z różyczkami, mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Rozkładamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

4. Studzimy, mieszamy z listkami mięty, posiekaną natką, pestkami z połowy granatu, kminem, sokiem z cytryny i szczyptą soli, polewamy oliwą.
Według przepisu z książki "Prosto" Ottolenghiego