Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczony kalafior – składniki:
- kalafior
- cebula
- oliwa
Do posypania:
- listki mięty
- natka pietruszki
- 1/2 granatu
- łyżeczka mielonego kminu
- 1 i 1/2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- sól
Jak zrobić sałatkę z pieczonym kalafiorem:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. (termoobieg). Na blasze rozkładamy papier do pieczenia.
2. 1/3 kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach, resztę kalafiora dzielimy na małe różyczki.
3. Cebulę siekamy, łączymy z różyczkami, mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Rozkładamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
4. Studzimy, mieszamy z listkami mięty, posiekaną natką, pestkami z połowy granatu, kminem, sokiem z cytryny i szczyptą soli, polewamy oliwą.
Według przepisu z książki "Prosto" Ottolenghiego