Gorzkie sałaty z krwistymi pomarańczami i szparagami w sosie pomarańczowym

Sałatka z gorzkich pomarańczy
Sałatka z gorzkich pomarańczyFot. Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Gorzkie sałaty z krwistymi pomarańczami i szparagami w sosie pomarańczowym – składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 4 krwiste pomarańcze
  • 4-6 kolorowych cykorii i/lub radicchio (biała, zielona, fioletowa)
  • sól i biały pieprz

Jak zrobić sałatkę z krwistymi pomarańczami i szparagami w sosie pomarańczowym:

1. Szparagi obieramy, odcinamy końce (1-2 cm) i kroimy pędy na kawałki po 3 cm.

2. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy posolone szparagi 4-6 minut, aż będą rumiane. Zmniejszamy moc kuchenki na średnią i dodajemy do szparagów musztardę. Mieszamy, by się dobrze rozprowadziła, wlewamy na patelnię sok wyciśnięty z 2 pomarańczy. Lekko podgrzewamy, aż sok razem z musztardą stworzą gęstą emulsję, potrwa to 4-5 minut. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, najlepiej białym.

3. Resztę pomarańczy kroimy w półplasterki, przekładamy na półmisek razem z listkami umytej i osuszonej cykorii. Sałatkę lekko doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy szparagi, polewając całość aromatycznym musztardowo-pomarańczowym sosem.
Przepis: Dominika Wójciak

Sałatka wiosenna z rukolą i jajkiem

Sałatka z rukolą, ogórkiem, pomidorkami cherry, rzodkiewką i jajkiem na twardo
Sałatka z rukolą, ogórkiem, pomidorkami cherry, rzodkiewką i jajkiem na twardoFot. annabogush/iStock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Sałatka wiosenna z rukolą i jajkiem – składnik:

Na sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • sól
  • biały pieprz
  • 4 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron

Na sałatkę:

  • liście rukoli (op. 100 g)
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki (najlepiej gruntowe)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Do podania:

  • 100 g startego twardego sera* – najlepiej owczego albo koziego
  • ulubione pieczywo

Jak zrobić sałatkę z rukolą, nowalijkami i jajkiem:

1. Do dużej miski na sałatę wlewamy sok z cytryny lub z pomarańczy, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, dolewamy oliwę lub olej i ucieramy, aż powstanie gładka emulsja.

2. Rukolę przebieramy, w razie potrzeby płuczemy, dokładnie osuszamy, przekładamy do miski z sosem.

3. Pozostałe warzywa płuczemy osuszamy. Ogórki i rzodkiewki kroimy na plasterki, pomidorki na pół, przekładamy do miski z rukolą.

4. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki.

5. Tuż przed podaniem sałatkę mieszamy z sosem, posypujemy startym serem i dekorujemy jajkami.

* Do sałatki zamiast tartego sera możemy też wykorzystać pokruszoną fetę.
Przepis: Anka Gaik

Sałatka z pieczonych szparagów, rzodkiewki i sałaty rzymskiej

Sałatka z pieczonych szparagów
Sałatka z pieczonych szparagówFot. Mateusz Skwarczek / Agencja Wyborcza.pl

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut

Sałatka z pieczonych szparagów – składniki:

  • pęczek szparagów
  • 20 ml oliwy
  • 60 g prażonych orzechów laskowych
  • cukinia
  • 2 główki sałaty rzymskiej baby
  • pęczek rzodkiewki
  • 40 g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Na dressing:

  • 60 ml oliwy
  • 60 ml soku z cytryny plus skórka otarta z cytryny
  • łyżeczka maku

Jak zrobić sałatkę z pieczonych szparagów, rzodkiewki i sałaty rzymskiej:

1. Szparagi płuczemy, osuszamy, odłamujemy końce, a następnie przecinamy pędy wzdłuż na pół.

2. Szparagi mieszamy z kilkoma kroplami oliwy i pieczemy 5-8 minut (w zależności od preferowanego stopnia miękkości) w piekarniku w 180 st.

3. Orzechy grubo kroimy. Z cukinii robimy wstążki – najlepiej za pomocą obieraczki. Sałatę rzymską dzielimy na pojedyncze liście. Rzodkiewkę kroimy na plasterki.

4. Wszystkie składniki układamy na sałacie – szparagi, rzodkiewki, cukinię. Całość posypujemy obficie orzechami i pociętym na płatki parmezanem.

5. Na dressing (robimy go na sam koniec) mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, startą skórką oraz makiem. Sałatę skrapiamy sosem tuż przed podaniem.
Przepis: Samar Khanafer