Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Sałatka wiosenna z rukolą i jajkiem – składnik:
Na sos:
- 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
- sól
- biały pieprz
- 4 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
Na sałatkę:
- liście rukoli (op. 100 g)
- pęczek rzodkiewek
- 2 ogórki (najlepiej gruntowe)
- garść pomidorków koktajlowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
Do podania:
- 100 g startego twardego sera* – najlepiej owczego albo koziego
- ulubione pieczywo
Jak zrobić sałatkę z rukolą, nowalijkami i jajkiem:
1. Do dużej miski na sałatę wlewamy sok z cytryny lub z pomarańczy, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, dolewamy oliwę lub olej i ucieramy, aż powstanie gładka emulsja.
2. Rukolę przebieramy, w razie potrzeby płuczemy, dokładnie osuszamy, przekładamy do miski z sosem.
3. Pozostałe warzywa płuczemy osuszamy. Ogórki i rzodkiewki kroimy na plasterki, pomidorki na pół, przekładamy do miski z rukolą.
4. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki.
5. Tuż przed podaniem sałatkę mieszamy z sosem, posypujemy startym serem i dekorujemy jajkami.
* Do sałatki zamiast tartego sera możemy też wykorzystać pokruszoną fetę.