Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Sałatka wiosenna z rukolą i jajkiem – składnik:

Na sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • sól
  • biały pieprz
  • 4 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron

Na sałatkę:

  • liście rukoli (op. 100 g)
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki (najlepiej gruntowe)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Do podania:

  • 100 g startego twardego sera* – najlepiej owczego albo koziego
  • ulubione pieczywo

Jak zrobić sałatkę z rukolą, nowalijkami i jajkiem:

1. Do dużej miski na sałatę wlewamy sok z cytryny lub z pomarańczy, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, dolewamy oliwę lub olej i ucieramy, aż powstanie gładka emulsja.

2. Rukolę przebieramy, w razie potrzeby płuczemy, dokładnie osuszamy, przekładamy do miski z sosem.

3. Pozostałe warzywa płuczemy osuszamy. Ogórki i rzodkiewki kroimy na plasterki, pomidorki na pół, przekładamy do miski z rukolą.

4. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki.

5. Tuż przed podaniem sałatkę mieszamy z sosem, posypujemy startym serem i dekorujemy jajkami.

* Do sałatki zamiast tartego sera możemy też wykorzystać pokruszoną fetę.