Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut

Sałatka z awokado, pomarańczy i fenkułu z rukolą – składniki

  • mały fenkuł
  • 2 awokado
  • 1/2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • garść kiełków słonecznika
  • garść kiełków pszenicy
  • opakowanie rukoli

Na sos:

  • 1/2 kubka oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić sałatkę z rukolą z awokado, pomarańczy i fenkułem

1. Fenkuł kroimy wzdłuż korzenia na cieniutkie plasterki.

2. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy owoc na cieniutkie plasterki. Polewamy je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

3. Pomarańcze obieramy ze skóry i wycinamy cząstki bez białej błony.

4. Cebulę kroimy na półtalarki.

5. Orzeszki prażymy na suchej patelni.

6. Wszystkie składniki mieszamy z kiełkami i rukolą.

7. Polewamy sosem, czyli oliwą wymieszaną z octem, posiekanym czosnkiem i przyprawami.

8. W razie potrzeby jeszcze  przyprawiamy solą i pieprzem.