Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Sałatka z awokado, pomarańczy i fenkułu z rukolą – składniki
- mały fenkuł
- 2 awokado
- 1/2 cytryny
- 2 pomarańcze
- czerwona cebula
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- garść kiełków słonecznika
- garść kiełków pszenicy
- opakowanie rukoli
Na sos:
- 1/2 kubka oliwy
- ząbek czosnku
- łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Jak zrobić sałatkę z rukolą z awokado, pomarańczy i fenkułem
1. Fenkuł kroimy wzdłuż korzenia na cieniutkie plasterki.
2. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy owoc na cieniutkie plasterki. Polewamy je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
3. Pomarańcze obieramy ze skóry i wycinamy cząstki bez białej błony.
4. Cebulę kroimy na półtalarki.
5. Orzeszki prażymy na suchej patelni.
6. Wszystkie składniki mieszamy z kiełkami i rukolą.
7. Polewamy sosem, czyli oliwą wymieszaną z octem, posiekanym czosnkiem i przyprawami.
8. W razie potrzeby jeszcze przyprawiamy solą i pieprzem.