Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Surówka z cykorii do obiadu – składniki:

  • 1-2 garści rukoli
  • 3 średniej wielkości cykorie
  • 1/2 czerwonej cebuli

Na sos:

  • łyżka musztardy francuskiej (z ziarenkami gorczycy)
  • łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 50 ml oliwy (5 łyżek)

1. Rukolę przebieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy rozkładamy na półmisku.

2. Cykorie płuczemy, osuszamy, wykrawamy głąby, główki rozdzielamy na listki (jeśli są długie możemy pokroić je na 2-3 część) i rozkładamy na rukoli.

3. Cebulę kroimy na cieniutkie pierścienie, rozkładamy na liściach.

4. Na sos musztardę mieszamy z octem, 1/2 łyżeczki soli i pieprzem. Całość dobrze ucieramy i powoli dolewamy oliwę (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy sos się nie rozwarstwi).

5. Gotowym sosem polewamy sałatkę i od razu podajemy.

Przepis na surówkę z cykorii do obiadu – sprawdzone porady:

  • Lekko gorzka w smaku cykoria pobudza trawienie, jest więc świetnym dodatkiem do ciężkostrawnych dań, np. do mięs w zawiesistych sosach albo do potraw panierowanych.
  • Jeśli sos nie chce się skręcić lub się rozwarstwia, dolewamy do niego łyżkę gorącej wody i znów mieszamy.
  • Dodatkiem wzbogacającym smak surówki z cykorii mogą być jabłka, winogrona, pomarańcze albo orzechy.