Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Surówka z cykorii do obiadu – składniki:
- 1-2 garści rukoli
- 3 średniej wielkości cykorie
- 1/2 czerwonej cebuli
Na sos:
- łyżka musztardy francuskiej (z ziarenkami gorczycy)
- łyżka octu jabłkowego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 50 ml oliwy (5 łyżek)
1. Rukolę przebieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy rozkładamy na półmisku.
2. Cykorie płuczemy, osuszamy, wykrawamy głąby, główki rozdzielamy na listki (jeśli są długie możemy pokroić je na 2-3 część) i rozkładamy na rukoli.
3. Cebulę kroimy na cieniutkie pierścienie, rozkładamy na liściach.
4. Na sos musztardę mieszamy z octem, 1/2 łyżeczki soli i pieprzem. Całość dobrze ucieramy i powoli dolewamy oliwę (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy sos się nie rozwarstwi).
5. Gotowym sosem polewamy sałatkę i od razu podajemy.
Przepis na surówkę z cykorii do obiadu – sprawdzone porady:
- Lekko gorzka w smaku cykoria pobudza trawienie, jest więc świetnym dodatkiem do ciężkostrawnych dań, np. do mięs w zawiesistych sosach albo do potraw panierowanych.
- Jeśli sos nie chce się skręcić lub się rozwarstwia, dolewamy do niego łyżkę gorącej wody i znów mieszamy.
- Dodatkiem wzbogacającym smak surówki z cykorii mogą być jabłka, winogrona, pomarańcze albo orzechy.