Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Surówka z selera naciowego z marchewką i jabłkiem – składniki:
- 2-3 łodygi selera naciowego
- duża marchewka
- sporej wielkości jabłko (najlepiej zielone)
- oliwa
- łyżka octu winnego lub ryżowego
- łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
- sezam
Jak zrobić surówkę selera naciowego z marchewką i jabłkiem:
1. Łodygi selera myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, przekładamy do miski.
2. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do selera.
3. Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do pozostałych składników.
4. 2 łyżki oliwy mieszamy z octem, miodem i ucieramy z solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
5. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby składniki się przegryzły.
6. Na koniec posypujemy sezamem i podajemy, np. do gulaszu wołowego, do pieczonego pstrąga albo do pierogów ruskich.
