Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Surówka z selera naciowego z marchewką i jabłkiem – składniki:

  • 2-3 łodygi  selera naciowego
  • duża marchewka
  • sporej wielkości jabłko (najlepiej zielone)
  • oliwa
  • łyżka octu winnego lub ryżowego
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • sezam

Jak zrobić surówkę selera naciowego z marchewką i jabłkiem:

1. Łodygi selera myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, przekładamy do miski.

2. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do selera.

3. Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do pozostałych składników.

4. 2 łyżki oliwy mieszamy z octem, miodem i ucieramy z solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

5. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby składniki się przegryzły.

6. Na koniec posypujemy sezamem i podajemy, np. do gulaszu wołowego, do pieczonego pstrąga albo do pierogów ruskich.