Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 15 minut plus 50 minut pieczenie buraków

Sałatka z buraków z sosem winegret – składniki:

  • 5-6 średniej wielkości upieczonych buraków*

Na musztardowy sos winegret:

  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka miodu lub łyżka soku malinowego
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 5-6 łyżek oliwy extra virgin
  • zielenina: natka pietruszki, koperek lub kolendra

Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraków z sosem winegret:

1. Upieczone i obrane buraki kroimy w kostkę, przekładamy do miski.

2. Robimy winegret (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy sos się nie rozwarstwi). Musztardę mieszamy z octem, sokiem, miodem lub syropem, dodajemy sól, pieprz i ucieramy.

3. Następnie porcjami dodajemy oliwę, cały czas mieszając, aż otrzymamy jednolitą emulsją.

4. Gotowym sosem polewamy buraczki, mieszamy i posypujemy zieleniną.

5. Sałatkę podajemy do obiadu. Pasuje np. do gulaszu wieprzowego, kopytek z sosem pieczarkowym albo jajecznych kotletów.

Przepis na sałatkę z buraków z sosem winegret – porady:

* Buraki najlepiej upiec dzień przed przygotowanie sałatki: buraki myjemy, osuszamy, szczelnie owijamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Kiedy lekko wystygną, obieramy – wtedy skórka łatwiej zejdzie, niż z zimnych. Tak przygotowane buraki wkładamy do lodówki.

 * Jeżeli sos winegret nie daje się ukręcić na jednolitą emulsję lub się rozwarstwia, możemy go uratować, dolewając do sosu 1-2 łyżki gorącej wody.