Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 15 minut plus 50 minut pieczenie buraków
Sałatka z buraków z sosem winegret – składniki:
- 5-6 średniej wielkości upieczonych buraków*
Na musztardowy sos winegret:
- łyżeczka musztardy Dijon
- łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka miodu lub łyżka soku malinowego
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 5-6 łyżek oliwy extra virgin
- zielenina: natka pietruszki, koperek lub kolendra
Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraków z sosem winegret:
1. Upieczone i obrane buraki kroimy w kostkę, przekładamy do miski.
2. Robimy winegret (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy sos się nie rozwarstwi). Musztardę mieszamy z octem, sokiem, miodem lub syropem, dodajemy sól, pieprz i ucieramy.
3. Następnie porcjami dodajemy oliwę, cały czas mieszając, aż otrzymamy jednolitą emulsją.
4. Gotowym sosem polewamy buraczki, mieszamy i posypujemy zieleniną.
5. Sałatkę podajemy do obiadu. Pasuje np. do gulaszu wieprzowego, kopytek z sosem pieczarkowym albo jajecznych kotletów.
Przepis na sałatkę z buraków z sosem winegret – porady:
* Buraki najlepiej upiec dzień przed przygotowanie sałatki: buraki myjemy, osuszamy, szczelnie owijamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Kiedy lekko wystygną, obieramy – wtedy skórka łatwiej zejdzie, niż z zimnych. Tak przygotowane buraki wkładamy do lodówki.
* Jeżeli sos winegret nie daje się ukręcić na jednolitą emulsję lub się rozwarstwia, możemy go uratować, dolewając do sosu 1-2 łyżki gorącej wody.