Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Sałatka z kurczakiem i granatem – ensalada con pollo y granada – składniki:

Na winegret:

  • 4 łyżki musztardy
  • łyżeczka miodu
  • 150 ml oliwy
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Na sałatkę:

  • 250 g mieszanych sałat
  • 2 pomarańcze
  • 300 g filetu z kurczaka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g obranych orzechów włoskich
  • granat

Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i granatem:

1. Na winegret musztardę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, powoli dodajemy oliwę, tak aby utworzyła się jednolita emulsja. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

2. Sałaty płuczemy, osuszamy i rwiemy na drobne kawałki. Pomarańcze obieramy (tak, aby cząstki nie miały białych błonek) i kroimy na kawałki. Mieszamy i polewamy winegretem.

3. Filet z kurczaka kroimy na cienkie paseczki, dodajemy olej, sól, pieprz i mieszamy. Smażymy go na rozgrzanej patelni, a gdy się zarumieni, dodajemy miód i pokruszone orzechy.

4. Gorącego kurczaka z orzechami układamy na sałacie i posypujemy wyłuskanymi ziarenkami granatu.

Przepisy: Angel Aceves Vivanco