Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Sałatka z kurczakiem i granatem – ensalada con pollo y granada – składniki:
Na winegret:
- 4 łyżki musztardy
- łyżeczka miodu
- 150 ml oliwy
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- tymianek
Na sałatkę:
- 250 g mieszanych sałat
- 2 pomarańcze
- 300 g filetu z kurczaka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- 3 łyżki miodu
- 100 g obranych orzechów włoskich
- granat
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i granatem:
1. Na winegret musztardę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, powoli dodajemy oliwę, tak aby utworzyła się jednolita emulsja. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
2. Sałaty płuczemy, osuszamy i rwiemy na drobne kawałki. Pomarańcze obieramy (tak, aby cząstki nie miały białych błonek) i kroimy na kawałki. Mieszamy i polewamy winegretem.
3. Filet z kurczaka kroimy na cienkie paseczki, dodajemy olej, sól, pieprz i mieszamy. Smażymy go na rozgrzanej patelni, a gdy się zarumieni, dodajemy miód i pokruszone orzechy.
4. Gorącego kurczaka z orzechami układamy na sałacie i posypujemy wyłuskanymi ziarenkami granatu.
Przepisy: Angel Aceves Vivanco