Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli – składniki:

Na sałatkę:

  • 5 czerwonych pomarańczy*
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 200 g świeżego szpinaku

Na sos:

  • oliwa
  • sok z 1 cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić sałatkę z pomarańczy z czerwoną cebulą:

1. Pomarańcze obieramy i kroimy na cienkie plastry.

2. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pojedyncze krążki.

3. Paprykę kroimy w kostkę.

4. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

5. Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku.

6. Na warstwie szpinaku kładziemy plastry pomarańczy, a na nich cebulę. Posypujemy papryką i pestkami dyni.

7. Robimy sos. Mieszamy oliwę i sok z cytryny (w proporcji 3:1) ze zmiażdżonym, obranym wcześniej czosnkiem, solą oraz pieprzem.

8. Polewamy sosem sałatkę i zajadamy z bagietką lub jako dodatek np. do pieczonej ryby. Uwaga: cebuli nie traktujemy jak dekoracji – jemy ją razem z pomarańczami.

*Czerwone pomarańcze możemy zastąpić zwykłymi, ale wtedy sałatka będzie słodsza i sos wówczas lepiej zrobić w proporcji 2:1.