Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli – składniki:
Na sałatkę:
- 5 czerwonych pomarańczy*
- czerwona cebula
- czerwona papryka
- 2 łyżki pestek dyni
- 200 g świeżego szpinaku
Na sos:
- oliwa
- sok z 1 cytryny
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Jak zrobić sałatkę z pomarańczy z czerwoną cebulą:
1. Pomarańcze obieramy i kroimy na cienkie plastry.
2. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pojedyncze krążki.
3. Paprykę kroimy w kostkę.
4. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
5. Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku.
6. Na warstwie szpinaku kładziemy plastry pomarańczy, a na nich cebulę. Posypujemy papryką i pestkami dyni.
7. Robimy sos. Mieszamy oliwę i sok z cytryny (w proporcji 3:1) ze zmiażdżonym, obranym wcześniej czosnkiem, solą oraz pieprzem.
8. Polewamy sosem sałatkę i zajadamy z bagietką lub jako dodatek np. do pieczonej ryby. Uwaga: cebuli nie traktujemy jak dekoracji – jemy ją razem z pomarańczami.
*Czerwone pomarańcze możemy zastąpić zwykłymi, ale wtedy sałatka będzie słodsza i sos wówczas lepiej zrobić w proporcji 2:1.