Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut
Sałatka cezar z grzankami – składniki:
- 2 sałaty rzymskie
- 125 g świeżo pociętego w płatki parmezanu
Na grzanki:
- mała bagietka
- 3 ząbki czosnku
- 60 ml oliwy
Na sos cezar:
- 5 filetów anchois
- 2 ząbki czosnku
- 15 ml musztardy Dijon
- żółtko
- pieprz
- sól
- sok z całej cytryny
- 175 ml oliwy
Jak zrobić sałatkę cezar:
1. Na grzanki: kroimy bagietkę w kromki, a potem w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy obrane całe ząbki czosnku i pokrojoną bagietkę. Mieszając, podsmażamy na malutkim ogniu kostki bułki na złoty kolor, 7-10 minut. Przesypujemy grzanki na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu. Wyjmujemy czosnek.
2. Na sos: filety anchois wkładamy do miski, rozcieramy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę obrany wcześniej czosnek, musztardę, żółtko, pieprz i sok z cytryny. Ucierając, dodajemy oliwę. Odstawiamy.
3. Sałatę myjemy i osuszamy, przekładamy do miski. Polewamy sosem sałatę, na wierzch sypiemy płatki parmezanu i grzanki.
Przepis na sałatkę cezar – sprawdzone porady:
- Wszystkie składniki na sos powinny mieć temperaturę pokojową – inaczej trudno go będzie ukręcić i może się rozwarstwiać.
- Do klasycznej sałatki cesar możemy dodawać kolejne składniki. Najczęściej są to:
- kawałki grillowanego kurczaka
- fileciki anchois
- kapary
- podsmażone plasterki bekonu.
Możesz dodać kurczaka, oni tego nie sprawdzają.
Nikogo nie pogrzało pajacu. Moze ciebie?
Musisz wpiertolic schabowego wielkości talerza i kilo ziemniaków?
Fałszywy dylemat.
Sałatka na obiad ewentualnie w lipcu.
Kiedyś przechodziłem przez dziurawą ulicę, ale się nie potknąłem.
Stary przestań pić. I na boga Michał nie pisz z drugiego konta…
To do maaa72 miało być ziom;)