Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut

Sałatka cezar z grzankami – składniki:

  • 2 sałaty rzymskie
  • 125 g świeżo pociętego w płatki parmezanu

Na grzanki:

  • mała bagietka
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 ml oliwy

Na sos cezar:

  • 5 filetów anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 ml musztardy Dijon
  • żółtko
  • pieprz
  • sól
  • sok z całej cytryny
  • 175 ml oliwy

Jak zrobić sałatkę cezar:

1. Na grzanki: kroimy bagietkę w kromki, a potem w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy obrane całe ząbki czosnku i pokrojoną bagietkę. Mieszając, podsmażamy na malutkim ogniu kostki bułki na złoty kolor, 7-10 minut. Przesypujemy grzanki na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu. Wyjmujemy czosnek.

2. Na sos: filety anchois wkładamy do miski, rozcieramy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę obrany wcześniej czosnek, musztardę, żółtko, pieprz i sok z cytryny. Ucierając, dodajemy oliwę. Odstawiamy.

3. Sałatę myjemy i osuszamy, przekładamy do miski. Polewamy sosem sałatę, na wierzch sypiemy płatki parmezanu i grzanki.

Przepis na sałatkę cezar – sprawdzone porady:

  • Wszystkie składniki na sos powinny mieć temperaturę pokojową – inaczej trudno go będzie ukręcić i może się rozwarstwiać. 
  • Do klasycznej sałatki cesar możemy dodawać kolejne składniki. Najczęściej są to:
    - kawałki grillowanego kurczaka
    - fileciki anchois
    - kapary
    - podsmażone plasterki bekonu.