Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut plus ewentualne schładzanie
Surówka z kapusty pekińskiej – składniki:
- główka kapusty pekińskiej ok. 400 g
- duża marchewka
- mały ogórek
- pęczek koperku lub natki
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- szczypta cukru (opcjonalnie)
- pieprz
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki:
1. Kapustę obieramy ze zwiędniętych liści, drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski.
2. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty.
3. Ogórka myjemy, obieramy, kroimy na grubsze plasterki i na cienkie słupki. Dorzucamy do miski.
4. Koperek lub natkę płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy, dodajemy do pokrojonych warzyw.
5. W osobnej miseczce mieszamy majonez, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz i gotowy dressing dodajemy do warzyw.
6. Całość mieszamy i jeśli mamy czas, to schładzamy surówkę 20-30 minut w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Dodajemy czego? Ogóóóórka...