Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut plus ewentualne schładzanie

Surówka z kapusty pekińskiej – składniki:

  • główka kapusty pekińskiej ok. 400 g
  • duża marchewka
  • mały ogórek
  • pęczek koperku lub natki
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki:

1. Kapustę obieramy ze zwiędniętych liści, drobno szatkujemy i przekładamy  do dużej miski.

2. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty.

3. Ogórka myjemy, obieramy, kroimy na grubsze plasterki i na cienkie słupki. Dorzucamy do miski.

4. Koperek lub natkę płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy, dodajemy do pokrojonych warzyw.

5. W osobnej miseczce mieszamy majonez, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz i gotowy dressing dodajemy do warzyw.

6. Całość mieszamy i jeśli mamy czas, to schładzamy surówkę 20-30 minut w lodówce, aby smaki się przegryzły.