Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 15 minut plus 60 minut pieczenie buraków

Carpaccio z pieczonych buraków, sera koziego i kiełków rzodkiewki – składniki:

  • 4 buraki (upieczone*)
  • 200 g dojrzewającego sera koziego
  • dwie garście kiełków rzodkiewki lub brokułów
  • duża garść pinii lub orzechów (nerkowca, laskowych, ziemnych lub mieszanki orzechów)

Na sos:

  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki octu winnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • cukier
  • 4-5 łyżek oliwy
  • świeżo mielony pieprz

Jak zrobić carpaccio z pieczonych buraków, sera koziego i kiełków rzodkiewki:

1. Upieczone buraki obieramy, kroimy w cieniutkie plastry i układamy na talerzu.

2. Ser kroimy cienko i układamy na plastrach buraków.

3. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki (nerkowce, ziemne itp), prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć, posypujemy nimi sałatkę.

4. Na konic ozdabiamy talerz kiełkami. 

5. Robimy winegret: musztardę mieszamy z sokiem z cytryny i octem, dodajemy sól i szczyptę cukru i ucieramy. Następnie powoli porcjami dodajemy oliwę, cały czas mieszając. Wszystkie składniki sosu powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy winegret się nie rozwarstwi.

6. Gotowym sosem skrapiamy carpaccio i posypujemy je pieprzem.

7. Podajemy z bagietką lub czosnkowymi grzankami.

Przepis na carpaccio z buraków z kozim serem – porady:

* Buraki najlepiej upiec dzień przed przygotowaniem carpaccio: buraki myjemy, osuszamy, szczelnie owijamy folią aluminiową, matową stroną na zewnątrz, i pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Kiedy lekko wystygną, obieramy – wtedy skórka łatwiej zejdzie niż z zimnych. Tak przygotowane buraki wkładamy do lodówki.

* Jeżeli sos winegret nie chce się utrzeć na jednolitą emulsję lub się rozwarstwia, możemy go uratować, dolewając do sosu 1-2 łyżki gorącej wody.

* Nie wszyscy lubią kozi ser, dlatego z powodzeniem możemy go zastąpić płatkami parmezanu (ten ser zresztą jest składnikiem klasycznego carpaccio), kawałkami sera typu camembert lub nawet twarogu.