Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Sałatka warstwowa z łososiem i jajkiem na twardo – składniki:

  • 8 jajek
  • 400 g kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
  • czerwona papryka
  • świeży ogórek
  • 350-400 g wędzonego łososia w kawałku
  • cytryna
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżeczki czerwonego, drobnoziarnistego kawioru (opcjonalnie)

Na sos:

  • łyżeczka płynnego miodu (np. akacjowego)
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól

Jak zrobić sałatkę warstwową z łososiem i jajkiem na twardo:

1. Jajka gotujemy na twardo, ale nie dłużej niż 8 minut, bo żółtka ściemnieją, następnie studzimy je w zimnej wodzie, obieramy, kroimy w grubą kostkę i odstawiamy.

2. Kapustę pekińską lub sałatę siekamy, układamy w czterech naczyniach, w których będziemy podawać sałatkę.

3. Paprykę i ogórka płuczemy, osuszamy. Strąk oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę, ogórka kroimy w kostkę (jeśli ma grubą skórkę, to wcześniej go obieramy). Na kapuście lub sałacie układamy warstwę papryki, a następnie ogórka.

4. Wędzonego łososia kroimy w kostkę, rozkładamy w salaterkach, posypujemy też warstwą pokrojonych wcześniej jajek na twardo. Gotowe sałatki ozdabiamy kawałkiem wędzonego łososia, gałązkami koperku, czerwonym kawiorem oraz plasterkami cytryny i wstawiamy do lodówki.

5. Na sos w misce ucieramy miód z musztardami, dodajemy sok z cytryny oraz sól i cały czas mieszając, wlewamy cienkim strumyczkiem oliwę. Na sam koniec dodajemy do sosu resztę posiekanego koperku i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.

6. Porcje sałatki posypujemy świeżo mielonym pieprzem i podajemy z dressingiem w osobnej miseczce.

Przepis na sałatkę warstwową z łososiem i jajkiem – sprawdzone porady:

* Do tej sałatki możemy podać w osobnej miseczce szybki sos majonezowy, czyli majonez wymieszany z łyżką musztardy francuskiej z gorczycą. Sprawdzi się także oliwa utarta z białym kremem balsamicznym (do kupienia w sklepach z włoskimi produktami).

* Jeśli mamy trudności z obieraniem jajek do sałatki, bo są świeżutkie i skorupka odchodzi wraz z białkiem, to najlepiej zdejmujmy skorupki pod wodą, np. pod strumyczkiem zimnej wody z kranu – powinno pójść znacznie lepiej.