Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut
Makaronowa sałatka caprese – składniki:
- 140 g suchego makaronu, np. świderków
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 150 g minimozzarelli
- garść świeżych listków bazylii (lub pesto bazyliowe)
- oliwa extra vergine
- sól
- pieprz
- glassa z octu balsamicznego (opcjonalnie)
Jak zrobić sałatkę makaronową caprese:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy.
2. W tym czasie pomidorki myjemy, osuszamy, możemy pokroić je na pół, przekładamy do miski, następnie mozzarelle odsączamy z zalewy, dorzucamy do pomidorów, mieszamy.
3. Na dno pojemników na lunch wlewamy po 2 łyżki oliwy i po łyżeczce kremu balsamicznego, dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy składniki sosu.
4. Na tak przygotowany sos wykładamy po porcji makarony oraz pomidorów i mozzarelli, a następnie porwane na kawałki listki bazylii (lub pesto z bazylii) i zamykamy pudełka. Sałatki nie mieszamy – zrobimy to w pracy, żeby składniki makaronowej sałatki pozostały jeszcze bardziej świeże.