Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut

Makaronowa sałatka caprese – składniki:

  • 140 g suchego makaronu, np. świderków
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g minimozzarelli
  • garść świeżych listków bazylii (lub pesto bazyliowe)
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • glassa z octu balsamicznego (opcjonalnie)

Jak zrobić sałatkę makaronową caprese:

1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy.

2. W tym czasie pomidorki myjemy, osuszamy, możemy pokroić je na pół, przekładamy do miski, następnie mozzarelle odsączamy z zalewy, dorzucamy do pomidorów, mieszamy.

3. Na dno pojemników na lunch wlewamy po 2 łyżki oliwy i po łyżeczce kremu balsamicznego, dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy składniki sosu.

4. Na tak przygotowany sos wykładamy po porcji makarony oraz pomidorów i mozzarelli, a następnie porwane na kawałki listki bazylii (lub pesto z bazylii) i zamykamy pudełka. Sałatki nie mieszamy – zrobimy to w pracy, żeby składniki makaronowej sałatki pozostały jeszcze bardziej świeże.