Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut
- średniej wielkości brokuł (450-500 g)
- sól
- łyżka cukru
- 3-4 jajka
- 200 g sera feta lub typu feta
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków migdałów
- świeżo mielony pieprz
Jak zrobić sałatkę z brokułów:
1. Brokuł myjemy pod zimną wodą, dzielimy na podobnej wielkości różyczki, głąb zachowujemy (możemy go wykorzystać do przygotowania np. zupy kremu).
2. Do garnka wlewamy 3-4 litry wody, dodajemy łyżkę soli oraz cukru, a gdy woda się zagotuje, wkładamy do wody brokuły – ważne, żeby warzywa były całkowicie przykryte wodą, wtedy równomiernie się ugotują.
3. Brokuły na sałatkę gotujemy na średnim ogniu 3-5 minut. Po tym czasie je odsączamy i przekładamy do miski z zimną wodą, żeby nie straciły ładnego zielonego koloru, a gdy wystygną znów dokładnie odsączamy. Dobrze przygotowany brokuł powinien pozostać lekko twardy i jędrny.
4. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki, a potem jeszcze na pół.
5. Ser odsączamy z zalewy i kroimy w grubą kostkę.
6. Na dnie szerokiej miski lub na półmisku układamy ugotowane brokuły, następnie wykładamy pokrojoną fetę oraz jajka.
7. Przygotowujemy sos: czosnek obieramy, przeciskamy go przez praskę, mieszamy z jogurtem oraz majonezem i polewamy nim składniki sałatki.
8. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią migdały i lekko je podprażamy, aż się zrumienią z obu stron.
9. Sałatkę z brokułem, fetą i jajkiem na twardo posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z czosnkowymi grzankami lub ulubionym pieczywem.
Przepis na sałatkę z brokułem – sprawdzone porady:
* Jak gotować brokuły, by zachowały kolor: by mieć pewność, że gotowane warzywa zachowają jędrność i piękny kolor, krótko je gotujemy (do 5 minut), a po ugotowaniu przekładamy je od razu do miski z zimną wodą oraz lodem.
* Tę sałatkę możemy przygotować także z mrożonego brokułu.
* Doskonałą posypką do sałatki z brokułem, fetą i jajkiem są również prażone na suchej patelni ziarna słonecznika.
* Sałatkę można wzbogacić o kolejne dodatki. Najlepiej sprawdza się zestaw składników takich jak:
- brokuły z szynką;
- brokuły fetą i z kurczakiem;
- brokuły fetą i pomidorkami koktajlowymi.