Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut

  • średniej wielkości brokuł (450-500 g) 
  • sól 
  • łyżka cukru 
  • 3-4 jajka 
  • 200 g sera feta lub typu feta
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego  
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki płatków migdałów 
  • świeżo mielony pieprz 

Jak zrobić sałatkę z brokułów: 

1. Brokuł myjemy pod zimną wodą, dzielimy na podobnej wielkości różyczki, głąb zachowujemy (możemy go wykorzystać do przygotowania np. zupy kremu).

2. Do garnka wlewamy 3-4 litry wody, dodajemy łyżkę soli oraz cukru, a gdy woda się zagotuje, wkładamy do wody brokuły – ważne, żeby warzywa były całkowicie przykryte wodą, wtedy równomiernie się ugotują.

3. Brokuły na sałatkę gotujemy na średnim ogniu 3-5 minut. Po tym czasie je odsączamy i przekładamy do miski z zimną wodą, żeby nie straciły ładnego zielonego koloru, a gdy wystygną znów dokładnie odsączamy. Dobrze przygotowany brokuł powinien pozostać lekko twardy i jędrny.

4. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki, a potem jeszcze na pół.

5. Ser odsączamy z zalewy i kroimy w grubą kostkę.

6. Na dnie szerokiej miski lub na półmisku układamy ugotowane brokuły, następnie wykładamy pokrojoną fetę oraz jajka.

7. Przygotowujemy sos: czosnek obieramy, przeciskamy go przez praskę, mieszamy z jogurtem oraz majonezem i polewamy nim składniki sałatki. 

8. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią migdały i lekko je podprażamy, aż się zrumienią z obu stron.

9. Sałatkę z brokułem, fetą i jajkiem na twardo posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z czosnkowymi grzankami lub ulubionym pieczywem. 

Przepis na sałatkę z brokułem – sprawdzone porady: 

* Jak gotować brokuły, by zachowały kolor: by mieć pewność, że gotowane warzywa zachowają jędrność i piękny kolor, krótko je gotujemy (do 5 minut), a po ugotowaniu przekładamy je od razu do miski z zimną wodą oraz lodem. 

* Tę sałatkę możemy przygotować także z mrożonego brokułu.  

* Doskonałą posypką do sałatki z brokułem, fetą i jajkiem są również prażone na suchej patelni ziarna słonecznika.  

* Sałatkę można wzbogacić o kolejne dodatki. Najlepiej sprawdza się zestaw składników takich jak:
- brokuły z szynką;
- brokuły fetą i z kurczakiem;
- brokuły fetą i pomidorkami koktajlowymi.