Dla 3 osób
Przygotowanie ciecierzycy: moczenie przez całą noc plus gotowanie 60-90 minut
Przygotowanie sałatki: 20 minut
Warstwowa sałatka warzywna z ciecierzycą – składniki:
Na sałatkę:
- 100 g suchej cieciorki
- listek laurowy
- sól
- 30 g nasion słonecznika (3 łyżki)
- 1/2 czerwonej cebuli
- gałązka selera naciowego
- ogórek
- kilka rzodkiewek
- 3 pomidory
- 90 g konserwowej kukurydzy
- 3-4 liście sałaty lodowej
Na sos:
- ząbek czosnku
- 200 g jogurtu
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- szczypta wędzonej papryki
Jak zrobić sałatkę warstwową z ciecierzycą i warzywami:
1. Cieciorkę zalewamy dużą ilością zimnej wody, odstawiamy do namoczenia na noc.
2. Namoczone strączki odlewamy, zalewamy świeżą wodą (ok. 1,2 l) i zagotowujemy. Kiedy cieciorka się zagotuje, zdejmujemy z niej tworzącą się pianę, dodajemy listek laurowy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka, ale chrupiąca, czyli 1-1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli.
3. Po ugotowaniu cieciorkę odsączamy, odstawiamy do wystudzenia (ugotowane strączki możemy przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni).
4. Nasiona słonecznika do sałatki wsypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię i prażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając, żeby ziarna się nie przypaliły, a następnie przesypujemy do miseczki.
5. Cebulę kroimy w cienkie ćwierćtalarki, odkładamy.
6. Seler naciowy, ogórka, rzodkiewki i pomidory myjemy, osuszamy. Po oczyszczeniu z twardych włókien, seler naciowy kroimy na małe kawałki, ogórka i rzodkiewki kroimy na plasterki, pomidory w kostkę.
7. Kukurydzę odsączamy z zalewy, liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki.
8. Na sos ząbek czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski, dodajemy jogurt, oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką i mieszamy.
9. Na dno trzech słoików o pojemności ok. 700 ml wykładamy po kilka łyżek sosu jogurtowego, następnie układamy warstwami pokrojone warzywa, cieciorkę, słonecznik oraz sałatę, zakręcamy słoiki i zabieramy do pracy, szkoły lub na piknik.
Przepis na warstwową sałatkę z ciecierzycą i warzywami – sprawdzone porady:
* Tę sałatkę możemy również przygotować, wykorzystując ciecierzycę z puszki. Wystarczy ją tylko odsączyć na sitku i przepłukać zimą wodą (zalewę z puszki możemy zużyć do przygotowania wegańskiego majonezu albo do upieczenia wegańskich bezików).
* Sałatki do słoika możemy komponować z najrozmaitszych składników. Najbardziej popularne to np.:
- jajka na twardo, zielony groszek, tuńczyk, cebula, majonez;
- gotowana szynka, sałata, pomidory, czerwona cebula, sos jogurtowo-majonezowy;
- brokuły, feta, prażone migdały, jajka na twardo, jogurt;
- sałata, wędzony kurczak, pomidory, papryka, majonez;
- sałata, ogórki, pomidory, grzanki, pieczony kurczak, sos winegret;
- papryka, ser żółty, szynka, szczypiorek, sos majonezowo-jogurtowy;
- czerwona fasola, papryka, kukurydza, pomidor, czerwona cebula, świeża kolendra, sos jogurtowy.
* Sałatki do pracy i szkoły warto przygotowywać nie tylko na bazie strączków, ale też kaszy, np. gryczanej, pęczaku, bulgur albo makaronu.
Tak. Gotowe sałatki mają i sos czosnkowy i cebulę.
I jeszcze surową cebulę można sparzyć wrzątkiem, będzie łagodniejsza.
Z szacunku dla innych, nie wybieram takich w sklepie.
Jeśli popić setką jałowcówki, to nic nie czuć!
Zamiast pomidorów łyżka koncentratu, zamiast świeżej papryki - papryka w proszku zamiast winegretu kilka kropli octu w łyżeczce wody, doprawić do smaku, wyrzucić za okno, luncz zamówić w internecie.
Czy nie byłoby wskazane, aby na 'belce' u góry strony wydzielić podstronę np. pod tytułem: "Przepis na dziś"?