Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 10 minut plus schładzanie 

Koktajl truskawkowy na maślance

Koktajl truskawkowy na maślance
Koktajl truskawkowy na maślanceMadeleine Steinbach/Shutterstock

Koktajl truskawkowy na maślance – składniki: 

  • 400 g truskawek 
  • 330 ml maślanki 
  • łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie) 
  • łyżka cukru 

Jak zrobić koktajl truskawkowy na maślance:

1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, obrywamy szypułki.

2. Owoce przekładamy do wysokiego naczynia lub blendera, dodajemy maślankę, sok z cytryny i cukier.

3. Miksujemy na gładki koktajl, schładzamy, przelewamy do szklanek.

Koktajl truskawkowo-bananowy na kefirze 

Koktajl truskawkowy z bananem
Koktajl truskawkowy z bananemAntonina Vlasova/Shutterstock

Koktajl truskawkowo-bananowy na kefirze – składniki:

  • 300 g truskawek 
  • banan 
  • 200 ml kefiru 
  • łyżka miodu

Jak zrobić koktajl truskawkowo-bananowy na kefirze:

1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, obrywamy szypułki.  

2. Owoce przekładamy do wysokiego naczynia lub blendera, dodajemy obranego banana, kefir i miód. 

3. Miksujemy na gładki koktajl, schładzamy, przelewamy do szklanek. 

Koktajl truskawkowy z kiwi i bananem – warstwowy

Koktajl warstwowy z kiwi, truskawkami i bananem
Koktajl warstwowy z kiwi, truskawkami i bananemIana Chernaia/Shutterstock

Koktajl truskawkowy z kiwi i bananem – warstwowy – składniki:

  • 300 g truskawek 
  • banan
  • 3-4  owoce kiwi 
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 300 g jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżeczki cukru (lub tyle, ile lubimy)

Jak zrobić warstwowy koktajl z truskawkami, kiwi i bananem:

1. Truskawki myjemy, osuszamy, odszypułkowujemy. Kiwi i banana obieramy ze skórki. 

2. Do blendera lub wysokiego naczynia wkładamy pokrojonego na plasterki banana, dodajemy cukier waniliowy, 150 ml jogurtu i miksujemy. Gotowy mus przekładamy porcjami na dno wysokich szklanek.

3. Do blendera wsypujemy truskawki, dodajemy 2 łyżeczki cukru, wlewamy resztę jogurtu i miksujemy całość tak długo, by powstał gładki napój. Gotowy koktajl wlewamy ostrożnie do szklanek na warstwę bananową.

4. W kielichu umytego blendera lub w innym naczyniu umieszczamy pokrojone kiwi, dodajemy łyżeczkę cukru i miksujemy, ale niebyt długo, żeby nie zmiażdżyć pesteczek owoców, bo wtedy kiwi stanie się gorzkie. Gotowy mus przekładamy na wierzch do szklanek z koktajlem i wstawiamy do lodówki, żeby deser się schłodził. 

Sprawdzone porady na koktajl truskawkowy: 

  • Koktajle owocowe przygotowujemy na bazie napojów mlecznych. Najczęściej jest to kefir, maślanka lub jogurt – użyty rodzaj napoju tak naprawdę zależy od naszych upodobań, bo każdy z nich ma nieco inny, charakterystyczny smak. 
  • Koktajle mleczne przyrządza się albo na samym kefirze, maślance lub jogurcie albo miesza się te napoje pół na pół z mlekiem, wtedy koktajle są mniej tłuste, czyli bardziej fit, ale też mniej gęste. 
  • Koktajle możemy także przygotować na bazie napojów roślinnych. Z owocami najlepiej komponują się: napój kokosowy i napój migdałowy, ale jeśli lubimy, to możemy wykorzystać też napój owsiany czy ryżowy. 
  • Wybitnym deserem będzie koktajl truskawkowy ze śmietaną albo z dodatkiem lodów. Do składników koktajlu dokładamy wtedy 1-2 łyżki śmietany – taki napój i nabierze delikatności, i gładkości, z kolei dorzucając do koktajlu kulkę lodów, otrzymamy truskawkowego shake’a.