Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 10 minut plus schładzanie
Koktajl truskawkowy na maślance
Koktajl truskawkowy na maślance – składniki:
- 400 g truskawek
- 330 ml maślanki
- łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
- łyżka cukru
Jak zrobić koktajl truskawkowy na maślance:
1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, obrywamy szypułki.
2. Owoce przekładamy do wysokiego naczynia lub blendera, dodajemy maślankę, sok z cytryny i cukier.
3. Miksujemy na gładki koktajl, schładzamy, przelewamy do szklanek.
Koktajl truskawkowo-bananowy na kefirze
Koktajl truskawkowo-bananowy na kefirze – składniki:
- 300 g truskawek
- banan
- 200 ml kefiru
- łyżka miodu
Jak zrobić koktajl truskawkowo-bananowy na kefirze:
1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, obrywamy szypułki.
2. Owoce przekładamy do wysokiego naczynia lub blendera, dodajemy obranego banana, kefir i miód.
3. Miksujemy na gładki koktajl, schładzamy, przelewamy do szklanek.
Koktajl truskawkowy z kiwi i bananem – warstwowy
Koktajl truskawkowy z kiwi i bananem – warstwowy – składniki:
- 300 g truskawek
- banan
- 3-4 owoce kiwi
- łyżeczka cukru waniliowego
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki cukru (lub tyle, ile lubimy)
Jak zrobić warstwowy koktajl z truskawkami, kiwi i bananem:
1. Truskawki myjemy, osuszamy, odszypułkowujemy. Kiwi i banana obieramy ze skórki.
2. Do blendera lub wysokiego naczynia wkładamy pokrojonego na plasterki banana, dodajemy cukier waniliowy, 150 ml jogurtu i miksujemy. Gotowy mus przekładamy porcjami na dno wysokich szklanek.
3. Do blendera wsypujemy truskawki, dodajemy 2 łyżeczki cukru, wlewamy resztę jogurtu i miksujemy całość tak długo, by powstał gładki napój. Gotowy koktajl wlewamy ostrożnie do szklanek na warstwę bananową.
4. W kielichu umytego blendera lub w innym naczyniu umieszczamy pokrojone kiwi, dodajemy łyżeczkę cukru i miksujemy, ale niebyt długo, żeby nie zmiażdżyć pesteczek owoców, bo wtedy kiwi stanie się gorzkie. Gotowy mus przekładamy na wierzch do szklanek z koktajlem i wstawiamy do lodówki, żeby deser się schłodził.
Sprawdzone porady na koktajl truskawkowy:
- Koktajle owocowe przygotowujemy na bazie napojów mlecznych. Najczęściej jest to kefir, maślanka lub jogurt – użyty rodzaj napoju tak naprawdę zależy od naszych upodobań, bo każdy z nich ma nieco inny, charakterystyczny smak.
- Koktajle mleczne przyrządza się albo na samym kefirze, maślance lub jogurcie albo miesza się te napoje pół na pół z mlekiem, wtedy koktajle są mniej tłuste, czyli bardziej fit, ale też mniej gęste.
- Koktajle możemy także przygotować na bazie napojów roślinnych. Z owocami najlepiej komponują się: napój kokosowy i napój migdałowy, ale jeśli lubimy, to możemy wykorzystać też napój owsiany czy ryżowy.
- Wybitnym deserem będzie koktajl truskawkowy ze śmietaną albo z dodatkiem lodów. Do składników koktajlu dokładamy wtedy 1-2 łyżki śmietany – taki napój i nabierze delikatności, i gładkości, z kolei dorzucając do koktajlu kulkę lodów, otrzymamy truskawkowego shake’a.