Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa
Na 6-8 szklanek po 200 ml
Przygotowanie: 30 minut
Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa – składniki:
- 300 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałeczki łodyg rabarbaru
- cieniutko obrana skórka z cytryny
- 4 łyżki cukru
- kilka kropli olejku waniliowego
- 800 ml wody
- 300 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałki truskawek
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- kostki lodu
Jak zrobić lemoniadę truskawkowo-rabarbarową:
1. Rabarbar wkładamy do rondelka, dodajemy kilka kawałków skórki cytrynowej (resztę kroimy w cieniutkie paseczki i pozostawiamy do dekoracji), zasypujemy cukrem, dodajemy olejek waniliowy i wlewamy ok. 800 ml wody.
2. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek i dusimy 8-10 minut.
3. Dodajemy połowę truskawek, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 2 minuty.
5. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie przecedzamy przez gęste sitko, przecierając drewnianą łyżką masę owocową, która się na nim osadzi.
6. Dodajemy resztę pokrojonych truskawek oraz sok cytrynowy, dokładnie mieszamy.
7. Do szklaneczek wkładamy po kilka kostek lodu, napełniamy lemoniadą i dekorujemy paseczkami skórki cytrynowej.
Lemoniada z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
Na 4-6 porcji
Przygotowanie: 15 minut plus oczyszczanie kwiatów i schładzanie lemoniady
Lemoniada z kwiatami czarnego bzu i truskawkami – składniki:
- 8 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 250 g truskawek
- 2 cytryny
- pomarańcza
- 3 łyżki cukru
- 3/4 litra wody mineralnej, może być gazowana
- kostki lodu
Jak zrobić lemoniadę z kwiatami czarnego bzu i truskawkami:
1. Przygotowujemy składniki na napój. Kwiatostany czarnego bzu rozkładamy na blacie i pozostawiamy na 30-60 minut, żeby wyszły z nich wszystkie żyjątka. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy. Cytryny i pomarańcze myjemy. Z cytryn wyciskamy sok, pomarańczę kroimy na plastry.
2. Z baldachów odcinamy grube gałązki – są gorzkawe i niesmaczne (1-2 baldachy pozostawiamy do dekoracji), kwiaty przekładamy wraz z truskawkami do garnka, zalewamy je szklanką wody, dodajemy cukier, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut, po czym studzimy.
3. Powstały napój przelewamy do wysokiego dzbanka (kwiaty warto wcześniej wyłowić widelcem), dodajemy pokrojoną pomarańczę, sok z cytryny i pozostawione baldachy kwiatów czarnego porwane na mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Całość zalewamy wodą mineralną, schładzamy, podajemy z kostkami lodu.
Domowa lemoniada imbirowa
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut plus godzina chłodzenia
Domowa lemoniada imbirowa – składniki:
- 12 cytryn
- 14 plasterków świeżego imbiru
- 100 g cukru
- pęczek mięty
Jak zrobić domową lemoniadę imbirową:
1. Do rondla wlewamy litr wody, dodajemy cukier i imbir. Zagotowujemy, kilka razy mieszając. Zdejmujemy z ognia.
2. Wyciskamy sok z 10 z cytryn i dolewamy do wody. Odstawiamy na 15 minut.
3. Wyjmujemy imbir, mieszamy lemoniadę i wstawiamy do lodówki na godzinę.
4. Podajemy z dużą ilością lodu i sparzonymi, pokrojonymi w plasterki 2 cytrynami oraz listkami mięty.