Dla 10 osób
Przygotowanie: 20 minut plus chłodzenie

Lemoniada rabarbarowa – składniki:

  • 300 g rabarbaru pokrojonego w drobne kawałki
  • 170 g cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 gałązki estragonu lub rozmarynu
  • 125 ml soku z cytryny
  • 2 szklanki kostek lodu
  • 10 plastrów cytryny

Jak zrobić lemoniadę rabarbarową:

1. Pokrojony rabarbar wkładamy do rondla, zalewamy 180 ml wody, dodajemy cukier i skórkę z cytryny, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 8-10 minut.

2. Kompot zdejmujemy z ognia, wrzucamy do rondla estragon lub rozmaryn i studzimy napój do temperatury pokojowej.

3. Przecedzamy (rabarbar i zioła wyrzucamy), łączymy z sokiem cytrynowym. Powstały syrop mieszamy z 1,25-1,5 l zimnej wody, lodem i plastrami cytryny. Przelewamy do dużych słoików, butelek z szeroką szyjką lub termosów.

4. Mocno schładzamy.