Dla 10 osób
Przygotowanie: 20 minut plus chłodzenie
Lemoniada rabarbarowa – składniki:
- 300 g rabarbaru pokrojonego w drobne kawałki
- 170 g cukru
- skórka otarta z cytryny
- 2 gałązki estragonu lub rozmarynu
- 125 ml soku z cytryny
- 2 szklanki kostek lodu
- 10 plastrów cytryny
Jak zrobić lemoniadę rabarbarową:
1. Pokrojony rabarbar wkładamy do rondla, zalewamy 180 ml wody, dodajemy cukier i skórkę z cytryny, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 8-10 minut.
2. Kompot zdejmujemy z ognia, wrzucamy do rondla estragon lub rozmaryn i studzimy napój do temperatury pokojowej.
3. Przecedzamy (rabarbar i zioła wyrzucamy), łączymy z sokiem cytrynowym. Powstały syrop mieszamy z 1,25-1,5 l zimnej wody, lodem i plastrami cytryny. Przelewamy do dużych słoików, butelek z szeroką szyjką lub termosów.
4. Mocno schładzamy.
Nie używam cukru od bardzo dawna i nawet grejpfruty mi smakują i wyczuwam w nich delikatną słodycz. Podobnie odczuwam smak kawy, herbaty, wody czy lemoniady. Gdybym posłodził kawę, to nie czułbym już smaku kawy, tylko sam cukier.
Podzielam opinię.
Zapisałem sobie twoją trafną uwagę podczas jakiejś dyskusji na tematy religijne:
„Mam dla wszystkich prawdziwą Dobrą Nowinę. Boga nie ma. Po prostu przestańcie się zamartwiać takimi głupotami i bądźcie dla siebie uprzejmi.”
ŚWIETNE.
Erytrytolem