Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut

Mango lassi – składniki:

  • 2 dojrzałe mango
  • 250 ml jogurtu naturalnego (albo napoju kokosowego lub migdałowego)
  • 100 ml zimnej wody
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • mięta lub melisa do dekoracji (opcjonalnie)

Jak zrobić mango lassi:

1. Mango myjemy, obieramy ze skórki. Miąższ odkrawamy od pestki, kroimy na kawałki i przekładamy do pojemnika blendera.

2. Dolewany jogurt (lub mleko roślinne), wodę, słodzidło oraz kardamon.

3. Dokładnie miksujemy, żeby mus był gładki, jak aksamit i podajemy.

Przepis na mango lassi – porady:

* Jeśli nie lubimy kardamonu, możemy go zastąpić cynamonem, wanilią, imbirem lub dodać mieszankę przypraw.

* Ten napój doskonale sprawdza się także w upalne dni. Przygotowując go latem warto dodać do miksowanych składników także garść kruszonego lodu.