Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut
Mango lassi – składniki:
- 2 dojrzałe mango
- 250 ml jogurtu naturalnego (albo napoju kokosowego lub migdałowego)
- 100 ml zimnej wody
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu
- mięta lub melisa do dekoracji (opcjonalnie)
Jak zrobić mango lassi:
1. Mango myjemy, obieramy ze skórki. Miąższ odkrawamy od pestki, kroimy na kawałki i przekładamy do pojemnika blendera.
2. Dolewany jogurt (lub mleko roślinne), wodę, słodzidło oraz kardamon.
3. Dokładnie miksujemy, żeby mus był gładki, jak aksamit i podajemy.
Przepis na mango lassi – porady:
* Jeśli nie lubimy kardamonu, możemy go zastąpić cynamonem, wanilią, imbirem lub dodać mieszankę przypraw.
* Ten napój doskonale sprawdza się także w upalne dni. Przygotowując go latem warto dodać do miksowanych składników także garść kruszonego lodu.
Musy z puszki nie mają żadnej wartości niestety, wolę świeże albo mrożone mango